Οι εκπαιδευτικοί στη Ζιμπάμπουε δεν γυρίζουν στα σχολεία, αν δεν πληρωθούν σε δολάρια ΗΠΑ

Οι εκπαιδευτικοί της Ζιμπάμπουε προχώρησαν στη γενική απεργία που προκηρύχθηκε από τους γιατρούς και δήλωσαν στην κυβέρνηση ότι δεν θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους όταν τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά την Τρίτη εκτός εάν οι μισθοί τους καταβληθούν σε δολάρια.

Αυτό το νοτιοαφρικανικό κράτος εγκατέλειψε το δικό του νόμισμα το 2009 υπέρ του δολαρίου και ενώ η κεντρική τράπεζα

δημιούργησε ηλεκτρονικό χρήμα, γνωστό ως δολάριο «Real Time Gross Settlement» ή RTGS$, για να δανείσει στην κυβέρνηση και εισήγαγε χαρτονομίσματα που υποστηρίχθηκαν από το αμερικανικό νόμισμα, το RTGS$ διαπραγματευόταν με έκπτωση σε σχέση με το δολάριο, καθιστώντας το νόμισμα της Ζιμπάμπουε λιγότερο ελκυστικό ως μέσο πληρωμής. Πολλοί λιανοπωλητές χρεώνουν περίπου 4,5 φορές περισσότερο για τα αγαθά που πληρώνονται ηλεκτρονικά, σε σχέση με αυτά που καταβάλλονται σε χάρτινα δολάρια.

"Τα μέλη μας δεν είναι σε θέση να αναλάβουν καθήκοντα", δήλωσε ο Σύνδεσμος διδασκόντων της Ζιμπάμπουε σε ανακοίνωση που δόθηκε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα Harare. "Για να μπορέσουν οι δάσκαλοι να αναλάβουν εργασία και να παραμείνουν, απαιτούμε την πληρωμή των μισθών σε δολάρια ΗΠΑ".

Η οικονομική κρίση στη Ζιμπάμπουε δημιούργησε έλλειψη μετρητών και πολύ χαμηλούς ρυθμούς εξόρυξης σε ορυχεία χρυσού, εξέλιξη που οδήγησε σε ανεπάρκεια καυσίμων και τροφίμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα