Οι δασμοί του Τραμπ πυροδοτούν «κίτρινο πυρετό» στις αγορές

Αναταράξεις προκαλεί στα διεθνή ταμπλό ο νέος γύρος απειλών του Ντόναλντ Τραμπ που έρχονται να κλιμακώσουν τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα, καθώς οι επενδυτές ενσωματώνουν στις κινήσεις τους τον φόβο μιας παγκόσμιας εμπορικής σύγκρουσης.

Μετά την αθρόα πτώση των ασιατικών δεικτών, με προεξάρχουσα στις απώλειες τη χρηματαγορά της Σανγκάης, σημαντικές πιέσεις αντιμετωπίζουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Συγκεκριμένα, ο κινεζικός

Shanghai Composite έκλεισε στις 2.906,43 μονάδες στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2016.

Στην Ευρώπη, ο Stoxx Europe 600 χάνει 1,1% κατευθυνόμενος προς την τρίτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών, καθώς χθες έχασε 0,8%. Ολοι οι κλάδοι κινούνται στο κόκκινο, οι μεγαλύτερες απώλειες πάντως σημειώνονται στις πρώτες ύλες και τον τομέα της τεχνολογίας.

Στη Γερμανία ο DAX συνεχίζει και σήμερα με απώλειες καθώς εκεί τους επενδυτές επηρεάζουν και οι πιέσεις που ασκούνται στον κυβερνητικό συνασπισμό της Άνγκελα Μέρκελ για το μεταναστευτικό.

Απώλειες καταγράφονται και στο ευρώ που υποχωρεί κατά 0,60% στο 1,1554 έναντι του δολαρίου, από τα επίπεδα του $1,1624 τη Δευτέρα.

Σε απάντηση των δηλώσεων Τραμπ ότι θα επιβάλει δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, το Πεκίνο απειλεί με τη σειρά του να βάλει δασμούς σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, αν η Ουάσινγκτον υλοποιήσει τις απειλές της, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Σημαντικές απώλειες σημειώνονται και στον Stoxx Europe 600 Basic Resources που έφτασε να υποχωρεί κατά 2,34% νωρίτερα.

Οι αναλυτές έχουν αναφέρει ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για βιομηχανικά και πολύτιμα μέταλλα, την ώρα που η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής χαλκού στον κόσμο.

Οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν σχεδόν 2% παρά μια αναφορά ότι οι αμερικανικοί δασμοί δεν θα αγγίξουν τα iPhones που παράγονται στην Κίνα.

«Αυτή η τελευταία κλιμάκωση, αν υλοποιηθούν οι απειλές, μπορεί να σημάνει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στην Κίνα, τις ΗΠΑ και οπουδήποτε αλλού σε μια ευαίσθητη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία. Δεν θα είναι εύκολο για τις ΗΠΑ να συγκεκριμενοποιήσουν κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολ. χωρίς να πλήξουν τις αμερικανικές εταιρείες και τους καταναλωτές, δεδομένης της ισχυρής ανάμιξης των αμερικανικών εταιρειών σε μεγάλο ποσοστό κινεζικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ], αναφέρει ο επικεφαλής του τομέα οικονομικών της Ασίας στην Oxford Economics, Louis Kuijs.

«Αν και υπάρχει ακόμα περιθώριο διαπραγματεύσεων, και οι δύο πλευρές τραβούν την κατάσταση στα άκρα. Οι νέες δηλώσεις των ΗΠΑ για δασμούς απαιτούν μια διαδικασία παρόμοια με εκείνη που ακολουθήθηκε στις αρχικές ανακοινώσεις για επιβολή δασμών κι αυτό σημαίνει πως θα χρειαστούν μήνες προτού επιβληθούν», ανέφερε ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα