Οι «άποροι» της μαύρης οικονομίας!

Οι μέρες των εορτών δίνουν την ευκαιρία των συναντήσεων με φίλους και συγγενείς. Το ίδιο συνέβη και φέτος. Ένα από τα θέματα των φετινών συζητήσεων ήταν και οι «άποροι» της μαύρης οικονομίας – εκείνοι οι επαγγελματίες (με ή χωρίς πτυχίο ΑΕΙ) που από χρόνο σε χρόνο δηλώνουν όλο και λιγότερα σε βαθμό που έφτασαν να παίρνουν και επίδομα αλληλεγγύης πάσης μορφής…

Όλοι, συμφωνούσαν – και ο καθείς με ένα μεγάλο αριθμό παραδειγμάτων- ότι οι τάξεις των «απόρων»

της μαύρης οικονομίας πληθαίνουν επικίνδυνα ακολουθώντας τον αριθμό των νεοπαγών ΔΕΚΟ κάθε λογής.

Το πιο σύνηθες παράδειγμα που προσκομίσθηκε στις συζητήσεις των συγγενών και φίλων ήταν οι επαγγελματίες του «χύμα» - οι επαγγελματίες του λαδιού σε τενεκέ και του τσίπουρου σε πλαστικό μπουκάλι… Αγρότες αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι κ.α έχουν τον τρόπο κάθε χρόνο να βγάζουν ένα επιπλέον αφορολόγητο εισόδημα το οποίο κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι – ειδικά για όλους όσοι ασχολούνται με το τσίπουρο!

Και όμως τα πράγματα θα ήταν εύκολα για τις φορολογικές αρχές αν οι μεταποιητές- τυποποιητές ( π.χ ελαιοτριβεία ) κρατούσαν αρχεία που να μπορούν ανά πάσα στιγμή να ελεγχθούν και να αξιοποιηθούν πλήρως… Κοινώς, λαβράκια … Σε μια τέτοια περίπτωση θα έπεφταν και πολλοί μύθοι για το λάδι που καλύπτει τις ανάγκες του σπιτιού αλλά είναι τόσο που φθάνει και τροφοδοτεί το παρεμπόριο… Το ίδιο και για το χύμα τσίπουρο – και αυτό το χύμα τσίπουρο για τις ανάγκες του σπιτιού φθάνει να καλύπτει τα κουτούκια μιας ολόκληρης περιφερειακής ενότητας…

Αλλά, στις τάξεις των «απόρων» της μαύρης οικονομίας δεν βρίσκουμε μόνο εκείνους με τα αδήλωτα εισοδήματα αλλά και εκείνους τους συνήθεις υπόπτους που έχουν να κόψουν απόδειξη από την εποχή που ο Γ.Α.Παπανδρέου κατέφθασε στο Καστελόριζο.

Μνημόνια ήρθαν και πέρασαν, ελεγκτές πήγαν και ήλθαν αλλά κανείς τους δεν βρήκε τον τρόπο με απλές κινήσεις (με πολιτικό κόστος βεβαίως, βεβαίως) να υποχρεώσει τους «απόρους» της μαύρης οικονομίας να ξεχάσουν το …άθλημα τους. Ούτε τα POS τους έπιασαν και ούτε θα τους πιάσουν… Και αυτό γιατί η Εφορία κάνει τα στραβά μάτια απέναντι σε επαγγελματίες – π.χ υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κα-που δεν διαθέτουν καν έδρα! Το πώς θα μπορούσε να τους πιάσει δεν είναι θέμα της …ειδικότητας μου.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση η μείωση του αριθμού των «απόρων» της διογκωμένης υπέρμετρα μαύρης οικονομίας πέραν των όποιων νομοθετικών παρεμβάσεων έχει να κάνει με το ύψος των φόρων. Έτσι, η πρώτη και καλύτερη απάντηση από την πλευρά της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης θα ήταν η δέσμευση της για άμεση και δραστική μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων – και αν είναι δυνατόν ένα σοκ με flax tax!

Μόνο με σοκ μπορεί να γίνει κάτι και αυτό δεν είναι προς την πλευρά των μεγαλύτερων φόρων αλλά στη πλευρά της χαμηλής φορολογίας και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα της μαύρης οικονομίας. Και ας αρχίσουμε από το χύμα λάδι και το χύμα τσίπουρο!

Keywords
Τυχαία Θέματα