Οι αλλαγές για τις ΕΠΕ

Ψηφίστηκε στα μέσα της εβδομάδος η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις Εταιρείες Περιορισµένης Ευθύνης (ν. 3190/1955 «περί εταιρειών περιορισµένης ευθύνης») και, μεταξύ άλλων, επέρχονται οι εξής σημαντικές αλλαγές σε σχέση προς τα ισχύοντα σήμερα:

- Παρέχεται η δυνατότητα σύστασης ΕΠΕ όχι µόνο µε συμβολαιογραφικό έγγραφο, αλλά και µε τη χρήση πρότυπου καταστατικού.

- Πλέον απαιτείται να υπάρχει ρητή αναφορά στη διάρκεια της ΕΠΕ

και να είναι ορισμένου χρόνου. Οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης που έχουν ορίσει τη διάρκεια της εταιρείας ως αόριστη θεωρείται ότι έχουν ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου του 2021 και θα πρέπει να προβούν σε τροποποίηση του καταστατικού τους πριν από την τελευταία αυτή ημερομηνία.

- Ορίζεται ότι η εταιρική επωνυμία μπορεί να σχηματίζεται όχι µόνο από τα ονόματα των εταίρων ή από το αντικείμενο της επιχείρησης, αλλά και από άλλες λεκτικές ενδείξεις. Δυνατότητα που παρέχεται πλέον και στις Ανώνυμες Εταιρείες.

- Προβλέπεται ότι η ονομαστική αξία των εταιρικών μεριδίων δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός ευρώ.

- Αποσαφηνίζεται ότι η ΕΠΕ αποκτά νομική προσωπικότητα µόνο µε την εγγραφή της στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

- Καταργείται η «διπλή» δημοσιότητα (μητρώο ΕΠΕ και Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) και αντικαθίσταται από τη δημοσιότητα του ΓΕΜΗ. Πλέον όλες οι υποχρεώσεις δημοσιότητας σχετίζονται με την καταχώρηση των πράξεων στο ΓΕΜΗ.

- Υπάρχει πλέον ρητή αναφορά στον νόμο ότι οι διαχειριστές των ΕΠΕ δύνανται να τηρούν τα βιβλία είτε χειρόγραφα είτε μηχανογραφικά.

- Προβλέπεται νομοθετικώς η δυνατότητα εξόδου εταίρου από την ΕΠΕ µε δήλωσή του προς τον διαχειριστή, υπό την επιφύλαξη καταστατικών προϋποθέσεων ή περιορισμών.

- Ανακαθορίζονται τα ποσοστά πλειοψηφίας των εταίρων προκειμένου η συνέλευση αυτών να αποφασίσει την τροποποίηση της εταιρικής σύμβασης. Η τροποποίηση της εταιρικής σύμβασης γίνεται μόνο με απόφαση της συνέλευσης με πλειοψηφία των 2/3 (του 66,6% δηλαδή) των εταίρων που εκπροσωπούν τα 2/3 του εταιρικού κεφαλαίου. Ο υφιστάμενος νόμος προέβλεπε πλειοψηφία 3/4 (δηλαδή 75%).

- Ανακαθορίζεται το πλαίσιο αναφορικά με τη διαδικασία διάλυσης και εκκαθάρισης και εισάγεται η δυνατότητα αναβίωσης της ΕΠΕ.

- Ορίζεται το καθεστώς εγκατάστασης υποκαταστημάτων ή πρακτορείων αλλοδαπών ΕΠΕ αναλόγως του αν αυτές εδρεύουν εντός ή εκτός κράτους-µέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου.

- Τέλος, η κύρια οικονομική συνέπεια που επέρχεται με την ψήφιση του νόμου είναι η κατάργηση του άρθρου 56, υπό τον τίτλο «Φορολογικαί διατάξεις». Η παράγραφος 2 του άρθρου 56,όσο παρέμενε σε ισχύ, αποτελούσε το νομοθετικό έρεισμα για την εξομοίωση των Ανωνύμων Εταιρειών με τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης ως προς τον συντελεστή τέλους χαρτοσήμου. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει άλλη νομοθετική ρύθμιση, η συνέπεια θα είναι η µη εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν μειωμένο φορολογικό συντελεστή τέλους χαρτοσήμου 2,4% τόσο για τις ΕΠΕ όσο και για τις ΙΚΕ.

* Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με φορολογικά και λογιστικά θέματα μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τμήμα Tax&Accounting της BDOServices στο email: [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα