Οι αγορές δίνουν και πάλι χρόνο στην κυβέρνηση

Σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο που το μνημόνιο διαρκείας παίζει με τοις αντοχές της οικονομίας οι αγορές δίνουν μια νέα ευκαιρία στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα χρόνο να βρει έναν βηματισμό ευστάθειας. Η έκθεση της HSBC μιλά για προσέγγιση του σημείου ανάκαμψης και ουσιαστική βελτίωση στα μακρο-οικονομικά, ενώ ποντάρει και στις ελληνικές μετοχές.

Η έκθεση έρχεται σαν ακολουθία

αντίστοιχων εκτιμήσεων της Goldman, αλλά και των καλών αποτελεσμάτων μεγάλων ομίλου όπως του Μυτιληναίου. 'Ολα αυτά βέβαια θα πρέπει η κυβέρνηση να τα ισοσταθμίσει σε σχέση με την απειλή των κατασχέσεων για τους μικρομεσαίους που χρωστούν δισεκατομμύρια στον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ, είτε για όσους απειλούνται από τις εκκρεμότητες με την εφορία.
Η μάχη της οικονομίας θα παιχτεί μέρα με τη μέρα και τα ισχυρότερα χαρτιά μπορεί να γίνουν πολιτικό παρανάλωμα χωρίς μάλιστα ουσιαστικά οικονομικά αποτελέσματα. Η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ ότι με λιτότητα μόνο δεν υπάρχει λύση, δίνει σαφές δείγμα αμφισβήτησης της γερμανικής λογικής.

Για τον λόγο αυτό και το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βρει λύσεις βιώσιμες για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στο παιχνίδι αλλά τα νούμερα δεν τους βγαίνουν. Ευκαιρίες υπάρχουν, αλλά οι ακραίες ποινικοποιήσεις για τους μικρομεσαίους μπορεί να κάνουν μεγαλύτερες ζημιές και να άρουν τις όποιες προοπτικές διαβλέπουν ακόμα και οι διεθνείς παίκτες.

Το σίγουρο είναι ότι το σχέδιο σωτηρίας έχει πολύ δρόμο ακόμα, όχι μόνο ως προς την εκτέλεση – πού είναι οι ιδιωτικοποιήσεις άραγε - αλλά και ως προς την ανασυγκρότηση.

Blogger Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
Keywords
Τυχαία Θέματα