Οι Αυστραλοί φεύγουν - Το «sale and leaseback» νοσεί...

Του Στέλιου Μορφίδη

Η κατάληξη των επενδύσεων της «Ζήνων Ακίνητα» αλλάζει πλέον τα δεδομένα σε μία πρακτική στο real estate που κάποτε υπόσχονταν τεράστια κέρδη δημιουργώντας ένα πεδίο στο οποίο τα μεγάλα ντιλ ήταν πολλά: το πολυθρύλητο «sale and leaseback».

Η εταιρεία, αυστραλιανών συμφερόντων, βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και σήμερα δημοσίευσε στον οικονομικό Τύπο πρόσκληση διενέργειας δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση του

συνόλου του ενεργητικού της καθώς οι μέτοχοι της αποφάσισαν ουσιαστικά να τραβήξουν την πρίζα βάζοντας ένα τέλος στις μεγάλες ζημιές των τελευταίων ετών. Να κάνουν δηλαδή «stop loss», κατά την επιχειρηματική γλώσσα.

Πρόκειται για 16 μεγάλα ακίνητα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος τα οποία στο σύνολο τους ήταν μισθωμένα στον όμιλο Μαρινόπουλου, απ' τον οποίον και αγοράστηκαν.

Μεταξύ αυτών ένα τριώροφο κατάστημα επί της Λ. Βουλιαγμένης στη Γλυφάδα, ένα τετραώροφο κατάστημα επί της οδού Λένορμαν 226 στην Αθήνα, πολυκατάστημα στη Βούλα, πολυώροφα κτίρια σε Αργυρούπολη, Περιστέρι, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Ρόδο, Ρέθυμνο, Βέροια και Τρίκαλα, καθώς και ένα εμπορικό κέντρο στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης.

Η Ζήνων λοιπόν εξελίχθηκε στο χαρακτηριστικό θύμα της δημοφιλούς πρακτικής του «sale and leaseback» που υπόσχονταν σταθερές και σημαντικές αποδόσεις. Στα χρόνια της ευμάρειας ήταν μία έξυπνη κίνηση... ολόκληρα δίκτυα καταστημάτων άλλαζαν χέρια και νοικιάζονταν στον αρχικό ιδιοκτήτη. Ο μεν πρώην ιδιοκτήτης και μετέπειτα ενοικιαστής λάμβανε ένα σημαντικό εφάπαξ ποσό που τόνωνε τα Ταμεία του, ο δε αγοραστής καρπωνόταν της συμφωνηθείσα ετήσια απόδοση από τα ενοίκια! Μία «win win» κατάσταση, όπως συνήθιζαν να λένε την προηγούμενη δεκαετία τα στελέχη της αγοράς.

Στα χρόνια της κρίσης όμως αυτό εξελίχθηκε σε καταδίκη, όπως αποδεικνύεται πλέον απ' την υπόθεση της Ζήνων. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ενοικιαστής δεν μπορεί να καταβάλει τα ενοίκια προκαλώντας ζημία στον ιδιοκτήτη, είτε καθολική, όπως φάνηκε στην συγκεκριμένη περίπτωση, είτε διαχειρίσιμη στην περίπτωση που ο ενοικιαστής, κατόπιν “κουρέματος” του ενοικίου θα καταφέρει να ορθοποδήσει...

Keywords
Τυχαία Θέματα