G20: Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα «εργαλεία» για να τονώσουμε την παγκόσμια ανάπτυξη

Τη δέσμευση τους να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία προκειμένου να τονώσουν την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα να επιταχύνουν τη στόχευση τους πάνω σε δημοσιονομικά και δομικά μέτρα απ' ότι να ρίξουν περισσότερο χρήμα μέσω της νομισματικής πολιτικής, επαναδιαβεβαίωσαν οι ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου μετά τη συνεδρίαση του G20.

«Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται αλλά παραμένει πιο αδύναμη απ' το επιθυμητό», αναφέρουν στο κοινό ανακοινωθέν τους οι υπουργοί Οικονομικών και οι Κεντρικοί

Τραπεζίτες των 20 χωρών μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης τους στο Τσενγκτού της Κίνας.

«Προσεκτικά θα μετρήσουμε και θα επικοινωνήσουμε τις μακροοικονομικές και δομικές ενέργειες μας για τη μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας, την ελαχιστοποίηση των αρνητικών μεταστάσεων και την προώθηση της διαφάνειας».

Οι G20 εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της ψήφου των Βρετανών να αποχωρήσουν απ' την ΕΕ, αν και ο υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου υπογράμμισε ότι το Brexit έχει κλιμακώσει την ανάγκη μίας ανάπτυξης ουσιαστικής.

Όπως αναμένετο οι G20 επανέλαβαν τη δέσμευση τους να αποφύγουν ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων τους, να διαβουλεύονται στενά πάνω σε θέματα συναλλαγματικών ισοτιμιών και να αντισταθούν σε πολιτικές προστατευτισμού. Η Ιαπωνία, όπως και στο παρελθόν, υπογράμμισε οτι το ανακοινωθέν επίσης επιβεβαίωσε τις προειδοποιήσεις έναντι «υπερβολικής» μεταβλητότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Δημοσιονομική πολιτική και μεταρρυθμίσεις

«Υπογραμμίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο των δομικών μεταρρυθμίσεων, τονίζουμε ότι οι δημοσιονομικές στρατηγικές είναι εξίσου σημαντικές στην υποστήριξη των κοινών στόχων ανάπτυξης», αναφέρει το G20 σε μία ελαφρώς τροποποιημένη φρασεολογία σε σχέση με την προηγούμενη ανακοίνωση τους τον Απρίλιο. Τότε το Group δεν είχε χρησιμοποιήσει τον ορο «ουσιαστικό» για τις μεταρρυθμίσεις, ούτε τη λέξη «τονίζουμε» για τη δημοσιονομική πολιτική των χωρών μελών. Επίσης η ανακοίνωση του περασμένου Απριλίου δεν ανέφερε ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές είναι «εξίσου» σημαντικές. Όπως και τον Απρίλιο το G20 αναφέρει ότι «η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να οδηγήσει στην ισορροπημένη ανάπτυξη».

Σε ότι αφορά την ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την ΕΕ, τα μέλη του G20 δηλώνουν ότι «είναι σε καλή θέση να αντιμετωπίσουν προληπτικά τις πιθανές οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις απ' το βρετανικό δημοψήφισμα» προσθέτοντας πως «ελπίζουμε να δούμε τη Βρετανία να παραμένει στενός εταίρος της ΕΕ».

Η Τουρκία

Στο ανακοινωθέν δεν υπήρξε κάποια αναφορά για την Τουρκία, έπειτα από τη διαφωνία που είχαν τα μέλη για το εάν έπρεπε να συμπεριληφθεί κάποια δήλωση.

Ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει το Σάββατο ότι «υπάρχει μεγάλη ανησυχία στη Γερμανία και παντού στην Ευρώπη ότι όσα συμβαίνουν στην Τουρκία δεν συμβαδίζουν με αυτά που καταλαβαίνουμε ως Δημοκρατία και ισχύς του νόμου» αναφερόμενος στο πογκρόμ κατά πολιτικών αντιπάλων του Ταγίπ Ερντογάν στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Ο αναπλ. Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ είχε σπεύσει να διαψεύσει μέσω twitter χθες τα σενάρια ότι θα υπήρχε αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του στο κοινό ανακοινωθέν του G20.

Keywords
Τυχαία Θέματα