Οφέλη για τρεις έφερε η συνάντηση κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ

Με την υπογραφή σημαντικών διακηρύξεων κι ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των κρατών που συμμετείχαν, ολοκληρώθηκε η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Ως συνεργασία στρατηγική, που συμβάλλει στη σταθερότητα, την ειρήνη, την ασφάλεια, την ανάπτυξη της περιοχής μας και βοηθά και στη δυνατότητα επίλυσης των μεγάλων περιφερειακών προκλήσεων και στην αξιοποίηση των σημαντικών περιφερειακών ευκαιριών, χαρακτήρισε ο

πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η σημερινή σύνοδος είναι πολύ ουσιαστική και επισήμανε ότι έως την επόμενη τριμερή, στην Κύπρο, οι υπουργοί των τριών χωρών θα έχουν πολλή δουλειά να κάνουν.

«Η κοινή μας ιστορία κι ο πολιτισμός, οι κοινές αρχές και αξίες και η φιλοσοφία της συνεργασίας μας εδράζεται ακριβώς στην αδιαμφισβήτητη πεποίθηση ότι για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, επιβάλλεται να εργαστούμε συλλογικά, μέσω του πολιτικού και διπλωματικού συντονισμού της δράσης μας». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης περιγράφοντας το μήνυμα ακριβώς της τριμερούς αυτής συνεργασίας και προσέθεσε: «Η υιοθέτηση της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς το όραμα μας για διαμόρφωση μιας ανατολικής Μεσογείου ασφαλούς και σταθερής, μιας περιοχής ανάπτυξης, διάδρασης και συνεργειών, σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων των αρχηγών στην Τριμερή Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ.

Στις σχέσεις των τριών χωρών, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους, σε όλα όσα τις ενώνουν, έδωσε έμφαση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στις δηλώσεις του, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από το κλίμα εγκαρδιότητας και φιλίας και αναφέροντας ότι ανυπομονεί για την επόμενη. Ο κ. Νετανιάχου στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μέσα από τις διάφορες ενεργειακές μορφές, την παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος, την ιδέα του East Med «που θα αποτελέσει πραγματική επανάσταση». Επιπλέον, έδωσε έμφαση στη συνεργασία στο επίπεδο των νέων ιδεών, την καινοτομία, το επιχειρείν «επ' ωφελεία όλων των πολιτών μας». Όπως σημείωσε, συμφώνησαν να υπάρξει ανταλλαγή Εβραίων, Κυπρίων και Ελλήνων φοιτητών «για να δούμε πώς μπορούμε να σφυρηλατήσουμε μαζί αυτήν την κουλτούρα καινοτομίας».

Στο πλαίσιο των εργασιών της τριμερούς, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτς, υπέγραψαν κοινή Διακήρυξη, όπου αναγνωρίζεται η σημαντική πρόοδος των προκαταρκτικών τεχνοοικονομικών μελετών στο σχεδιασμό του αγωγού EastMed. Αποφασίστηκε, με τη συνδρομή και της Ιταλίας, η υπογραφή Διακυβερνητικής Συμφωνίας για την προώθηση του σχεδιασμού του αγωγού EastMed, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο προς το τέλος του 2017 και θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για την επενδυτική ωρίμανση του έργου. Τέλος, αναφορικά με το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών μέσω του καλωδίου EuroAsia Interconnector, οι τρεις πλευρές δήλωσαν την πρόθεση να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την μελέτη των οικονομικών και τεχνικών πλευρών του έργου. Συζητήθηκε, επίσης, η ελληνική πρόταση να προστεθεί στο καλώδιο και οπτική ίνα, ώστε να διασφαλιστούν οφέλη και στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών.
Προηγήθηκε διμερής συνάντηση τον Υπουργών Ελλάδας και Ισραήλ, στο πλαίσιο του τρίτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο κρατών. Ο κ. Σταθάκης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Ισραηλινό ομόλογο του για τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα και ειδικότερα για το μεγάλο ενδιαφέρον διεθνών ενεργειακών εταιρειών στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.-

Keywords
Τυχαία Θέματα