Ο Τραμπ σκέπτεται δασμούς στα αυτοκίνητα, η Γερμανία ανησυχεί...

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δείχνει πιο ήρεμος, στην ιδέα ενός επιθετικού δασμού 25% που προτίθεται να επιβάλει στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και τα εξαρτήματα τους, σύμφωνα με το Bloomberg News. Αυτά είναι καλά νέα για τους πολιτικούς και τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη,

ειδικά στη Γερμανία, η οποία διαχειρίζεται στον κλάδο του αυτοκινήτου ένα εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ ύψους 24 δισ. δολαρίων.
Η αύξηση των δασμών από τις ΗΠΑ σε τόσο μεγάλο ποσοστό θα κοστίσει στη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ 20 δισ. δολάρια σε εξαγωγές αυτοκινήτων, σύμφωνα με τους αναλυτές της UniCredit. Μια τέτοια αύξηση θα έπληττε και τους Αμερικανούς, ανεβάζοντας τις μέσες τιμές των αυτοκινήτων τους κατά $4.400, σύμφωνα με μία εκτίμηση του Κέντρου Αυτοκινητοβιομηχανίας. Η ιδέα αυτή, ανέκαθεν έμοιαζε απερίσκεπτη.
Οποιαδήποτε καθυστέρηση των δασμών πέραν της προθεσμίας της 18ης Μαΐου θα παρουσιαστεί πιθανώς ως αναστολή εκτέλεσης, όχι ως απαλλαγή. Εάν η απειλή (επιβολής δασμών) παραμείνει στο τραπέζι, θα συνεχίσει να έχει πολιτικό και οικονομικό αντίκτυπο. Θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και της χρηματοπιστωτικής αγοράς και θα συνδεθεί ρητά από τον Trump με την πρόοδο των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την επίτευξη νέας εμπορικής συμφωνίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα το χρησιμοποιήσει για να προσπαθήσει να διασπάσει τα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών διαμαρτύρονται συχνά για το ότι ο Trump χρησιμοποιεί τους δασμούς, όπως χρησιμοποιείται ένα όπλο στο κεφάλι. Είναι ακόμα οπλισμένο.

Keywords
Τυχαία Θέματα