Ο Τραμπ λέει ευχαριστώ στους Σαουδάραβες για το φθηνό πετρέλαιο και ζητάει... κι άλλο

Μια ημέρα αφότου ξεκαθάρισε ότι η δολοφονία Κασόγκι δε θα θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας, ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να ευχαριστήσει τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα για την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

«Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν. Τέλεια! Είναι σαν μια μεγάλη φοροελάφρυνση για την Αμερική και τον κόσμο. Απολαύστε! 54 δολάρια, ενώ ήταν 82 πριν (σ.σ. το αργό τον Οκτώβρη). Σε ευχαριστώ

Σαουδική Αραβία, όμως ας το πάμε χαμηλότερα!»

Ωστόσο η πτώση των τιμών του πετρελαίου που επικαλείται ο Τραμπ έχει πολλαπλά αίτια.

Οι τιμές του αργού εκτοξεύθηκαν σε υψηλό 4ετίας στις αρχές Οκτώβρη εν μέσω ανησυχιών μετά και τις απειλές Τραμπ για σφιχτό εμπάργκο στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, με στήριξη και από τη Σαουδική Αραβία φυσικά.

Έκτοτε οι τιμές έχουν βουτήξει περισσότερο από 20%, οδηγούμενες από φόβους για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εν μέσω γενικευμένου sell-off στις αγορές και εμπορικών εντάσεων που κλιμακώνονται, καθώς και εν μέσω αμφιβολιών για το κατά πόσο ο ΟΠΕΚ θα τηρήσει τη δέσμευσή του στο να περικόψει την παραγωγή.

Έτσι, οι Σαουδάραβες αύξησαν πολύ την παραγωγή πετρελαίου τους αυτό το μήνα, απαντώντας τόσο στην έκκληση Τραμπ όσο και στα αιτήματα των πελατών της που προετοιμάζονται για τις αναταραχές στα ιρανικά αποθέματα, σύμφωνα με αξιωματούχους της βιομηχανίας πετρελαίου.

Αυτή τη στιγμή το πετρέλαιο διαπραγματεύεται λίγο κάτω από τα 55 δολάρια το βαρέλι, με μια ήπια άνοδο σήμερα μετά και το πρόσφατο sell-off.

Oil prices getting lower. Great! Like a big Tax Cut for America and the World. Enjoy! $54, was just $82. Thank you to Saudi Arabia, but let’s go lower!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 21, 2018
Keywords
Τυχαία Θέματα