Ο θρύλος των ρινγκ «έσβησε» στα 74

Σε ηλικία 74 ετών πέθανε σήμερα ο θρύλος της πυγμαχίας, Μοχάμεντ Αλι. Η ανακοίνωση έγινε από την οικογένειά του και κάνει ήδη τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ.
«Έπειτα από μάχη 32 χρόνων με τη νόσο του Πάρκινσον, ο Μοχάμεντ Αλι πέθανε σήμερα σε ηλικία 74 ετών», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειας Μπομπ Γκάνελ. Το αμερικανικό δίκτυο NBC NEWS μετέδωσε την είδηση του θανάτου του Αλι, ενός από τους σημαντικότερους πυγμάχους στην ιστορία του αθλήματος και ενός από τους

μεγαλύτερους αθλητές του 20ού αιώνα.

Ο Μοχάμεντ Άλι, κατά κόσμον Κάσιους Μαρσέλους Κλέι θεωρείται ο μεγαλύτερος πυγμάχος όλων των εποχών και για πολλούς και ο μεγαλύτερος αθλητής όλων των εποχών, με πλούσια παρουσία όχι μόνο στα ρινγκ, αλλά και στους κοινωνικούς αγώνες.

Γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1942 στο Λούισβιλ του Κεντάκι. Ζώντας σε πολιτεία του αμερικανικού Νότου, με τις φυλετικές διακρίσεις καθημερινό φαινόμενο, ο μικρός Κάσιους έρχεται από νωρίς σε επαφή με τον ρατσισμό και τις προκαταλήψεις, δείχνοντας ωστόσο ότι δεν φοβάται κανέναν -τόσο μέσα όσο και έξω από τα ρινγκ. Το πρόωρο πάθος του με την πυγμαχία μπορεί να είχε να κάνει και με τα ζοφερά περιστατικά που έζησε στον δρόμο, γινόμενος στόχος της πολιτικής διαχωρισμού λευκών και μαύρων στην Αμερική της εποχής. Σε ηλικία 12 ετών, ο Κάσιους ανακαλύπτει το ταλέντο του στο μποξ μέσα από μια περίεργη τροπή της μοίρας: του κλέβουν το ποδήλατο και διαμαρτύρεται στον αστυφύλακα Joe Martin ότι θέλει να σπάσει στο ξύλο τον κλέφτη. «Καλό θα ήταν να μάθεις πρώτα να παλεύεις πριν αρχίσεις να προκαλείς τον κόσμο», του είπε ο αστυνόμος, που προπονούσε ταυτόχρονα και πιτσιρικάδες στο μποξ στο τοπικό γυμναστήριο.

Αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση το 1981, έχοντας φτάσει συνολικά στις 56 νίκες, με μόλις πέντε ήττες και κατακτώντας τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών καθώς και ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960. Υπήρξε ο πρώτος πυγμάχος που κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, τον οποίο υπερασπίστηκε με επιτυχία συνολικά 19 φορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα