Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εμπιστοσύνη των δανειστών, όχι όμως των αγορών

Η Κυβέρνηση επιδιώκει τον Αύγουστο έξοδο από το μνημόνιο χωρίς προληπτική γραμμή αλλά οι τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν. Η αστάθεια των διεθνών αγορών παρέσυρε την αγορά ομολόγων και απέδειξε πόσο ευάλωτοι είναι οι ελληνικοί τίτλοι σε μια διεθνή κρίση. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων έφτασαν χθες στο 4,4%, ενώ η πρόσφατη έκδοση του επταετούς αποδείχθηκε επιτυχημένη για την Ελλάδα, αλλά όχι και για τους επενδυτές που

αγόρασαν τα ομόλογα καθώς από την επομένη της πώλησης γράφουν ζημίες.

Οι οιωνοί των αγορών δεν είναι ευοίωνοι για τα σχέδια της Κυβέρνησης. Η άνοδος διεθνώς των αποδόσεων στα ομόλογα ερμηνεύεται από τους ειδικούς ως αντίδραση στις αυξήσεις των επιτοκίων που επίκεινται κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη. Η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων θα τερματίσει την ποσοτική χαλάρωση επηρεάζοντας τις αγορές μετοχών.

Οι διακυμάνσεις που ήδη καταγράφονται στις αγορές δείχνουν ότι οι επενδυτές γίνονται προσεκτικότεροι στις επιλογές τους. Η χώρα μας δεν πρόκειται μέχρι τον Αύγουστο να αποκτήσει από τους οίκους αξιολόγησης διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας που θα καθιστούν επενδύσιμα τα ομόλογα της. Σε μια διεθνή κρίση, η Ελλάδα χωρίς κάποιας μορφής πιστωτική γραμμή θα κινδυνεύσει με μια καταστροφική νέα προσφυγή στους ετέρους για δανεικά.

Η Κυβέρνηση είναι λογικό να στοχεύει σε έξοδο από το μνημόνιο χωρίς προληπτική γραμμή και συνεπώς χωρίς τις επιπλέον δεσμεύσεις που συνεπάγεται, αλλά δεν είναι εφικτό. Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν δημοσιονομική επίπτωση είναι στα χαρτιά, ενώ η χώρα επί οκτώ συνεχόμενα χρόνια αποτυγχάνει να τηρήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η Κυβέρνηση μπορεί να κέρδισε την εμπιστοσύνη των δανειστών, αλλά όχι και των αγορών. Η οικονομία ισορρόπησε μετά από δραματική δημοσιονομική προσαρμογή που βασίστηκε κυρίως στις συνεχείς θυσίες των πολιτών. Δεν πρέπει για να εξυπηρετηθούν οι κομματικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ να ριψοκινδυνεύσει η χώρα, από το πρώτο κιόλας βήμα μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, επιχειρώντας να σταθεί στις αγορές χωρίς κάποιο δίκτυ προστασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα