Ο Σι Τσινπίνγκ, επίσημα δίπλα στον Μάο και τον Ντενγκ

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ενέκρινε την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο διαφύλαξε με ευλάβεια το όνομα του προέδρου Xi Jinping κάτω από τις κατευθυντήριες αρχές του και τον ανέδειξε σε μια θέση εντελώς διαφορετική από τους άμεσους προκατόχους του.

Το νέο σύνταγμα που ενέκρινε την Τρίτη στο τέλος του συνεδρίου που διεξάγεται ανά πενταετία το Κομμουνιστικό Κόμμα στο Πεκίνο ανέφερε ότι ο Xi Jinping σκέπτεται τον σοσιαλισμό με τα κινεζικά χαρακτηριστικά για μια νέα

εποχή παράλληλα με τις θεωρίες του Mao Zedong και του Deng Xiaoping. Ενώ οι πρόεδροι Jiang Zemin και Hu Jintao εξασφάλισαν επίσης αναφορά στο κείμενο, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν ονομαστικά.

Πολλές από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του Xi, τα πρώτα πέντε χρόνια του στην εξουσία, προστέθηκαν στο κείμενο, από την εκστρατεία κατά της διαφθοράς έως την Πρωτοβουλία Belt-and-Road (Νέος Δρόμος του Μεταξιού) και την αναμόρφωση του στρατού, που χαρακτηρίστηκε ως η ισχυρή στρατιωτική σκέψη του Xi Jinping. Το κάλεσμα του Xi να «αφήσουμε την αγορά να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο» στην οικονομία, ένα απόφθεγμα που το κόμμα υιοθέτησε για πρώτη φορά το 2013.

Οι συνταγματικές αναθεωρήσεις τείνουν στην ταχεία εδραίωση της εξουσίας της Xi, θέτοντας τις βάσεις για να επηρεάσει την πολιτική της Κίνας για τις επόμενες δεκαετίες. Κανένας άλλος Κινέζος ηγέτης εκτός από τον Μάο, δεν κατάφερε να βάλει τη σφραγίδα του στην επικρατούσα ιδεολογία του κόμματος και στο θεμελιώδες Συνταγματικό Κείμενο, πριν την αποχώρησή του από την εξουσία. Μόνο ο Xi.

Keywords
Τυχαία Θέματα