Ο Σεπτέμβριος πλησιάζει, καλή τύχη σε όλους

Οι επόμενες εβδομάδες πιθανότατα θα κυλήσουν στο γνωστό κλίμα χαλάρωσης των καλοκαιρινών διακοπών. Από τα τέλη όμως Αυγούστου το σκηνικό θα αλλάξει καθώς το δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου θα είναι το πιο κρίσιμο για τη χώρα. Στο δίμηνο αυτό θα έχουμε πολλές εξελίξεις σε διαφορετικά μέτωπα που συμπίπτουν και θα δοκιμάσουν τις αντοχές του συστήματος.
Η κυβέρνηση θα έχει να διαχειριστεί μια συνολική διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Η αναδιάρθρωση

του χρέους, η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και η ανάγκη ή μη λήψης νέων μέτρων, οι απαιτήσεις του ασφαλιστικού κι όλα τα ανοικτά θέματα γενικώς, θα πρέπει να επιλυθούν σε μια συμφωνία η οποία θα καθορίσει το μέλλον της χώρας. Όλα αυτά θα εξελίσσονται σε ένα κλίμα που η Βουλή θα πρέπει να ψηφίζει δεκάδες προαπαιτούμενα που είναι άγνωστο τι αντιδράσεις θα προκαλούν.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί το θέμα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας καθώς από τον Οκτώβριο ξεκινά η αντιστροφή μέτρηση. Αν δεν φανεί έγκαιρα ότι η κυβέρνηση έχει δυνατότητες να επιτύχει την εκλογή από την παρούσα Βουλή, η σεναριολογία και η αστάθεια θα επικρατήσουν παραλύοντας το κυβερνητικό έργο.

Οσον αφορά τις αγορές, το «παράθυρο» που είχε ανοίξει και επέτρεψε στην Ελλάδα να βγει στις αγορές με πενταετές ομόλογο και στις τράπεζες να συγκεντρώσουν από τις αγορές περίπου 7-8 δις. φαίνεται ότι κλείνει. Η έκδοση πριν λίγες ημέρες τριετούς ομολόγου στην ουσία απέτυχε, ενώ και η ΕΛ.ΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ -η πρώτη εταιρία που εισήχθη στο Χρηματιστήριο μετά από πέντε χρόνια- και ζητούσε μόλις 35 εκατ. ευρώ, μετά βίας κατάφερε να καλυφθεί.

Τον Σεπτέμβριο όμως οι τράπεζες θα πρέπει να αρχίσουν να διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι όσοι επιχειρηματίες δεν βάλουν το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αποχαιρετήσουν τις εταιρίες τους που θα περάσουν στον έλεγχο των τραπεζών. Σημαίνει επίσης ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για πλειστηριασμούς ακινήτων. Λόγω των ανακατατάξεων που θα φέρει η διαχείριση των κόκκινων δανείων θα δοκιμαστούν κρίσιμοι οικονομικοί κλάδοι, όπως άλλωστε θα συμβεί και με άλλους κλάδους που έχουν κοινωνική παρέμβαση, όπως πχ ο τύπος. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα μίγμα απρόβλεπτων εξελίξεων που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε τέλμα, στις κάλπες ή και στην αρχή του τέλους της κρίσης.

Blogger Αλέξανδρος Κασιμάτης
Keywords
Τυχαία Θέματα