Ο «πυρετός» των αναδυόμενων κλυδωνίζει τις διεθνείς αγορές

Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων της έχουν προκαλέσει σημαντικές πιέσεις τους τελευταίους μήνες στις παγκόσμιες αγορές. Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρίσκονται αφενός η εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας, αφετέρου η στάση που τηρεί η κυβέρνηση Τραμπ έναντι του Καναδά.

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για μια νέα εμπορική συμφωνία που θα

αντικαταστήσει τη NAFTA, κι αυτό στη σκιά του τουίτ Τραμπ ότι δεν είναι πολιτικά απαραίτητο να συμπεριληφθεί ο Καναδάς στην αναθεωρημένη εκδοχή της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου Βορείου Αμερικής.

Οι πιέσεις είναι εξόφθαλμα ορατές στις αγορές των αναδυόμενων αγορών, με τα περισσότερα νομίσματα να σημειώνουν sell-off και τις μετοχές να εισέρχονται σε περιβάλλον bear market.
Τα ομόλογα Νοτίου Αφρικής σημείωσαν τις χειρότερες επιδόσεις εν μέσω ενός sell-off στις αγορές σταθερού εισοδήματος καθώς το ραντ υποχώρησε σε χαμηλά δύο ετών.

Ο δείκτης MSCI για τις αναδυόμενες αγορές υποχώρησε για έκτη συνεχόμενη ημέρα, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε η Ινδονησία όπου οι μετοχές βρέθηκαν σε χαμηλά τριών ετών λόγω φόβων για υποτίμηση της ρουπία που θα οδηγήσει σε υψηλότερα κόστη δανεισμού.

Και οι προοπτικές της οικονομίας της Αργεντινής επιδεινώθηκαν την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με το ΔΝΤ για ενίσχυση της οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει.
Την ίδια ώρα, στη Ρωσία η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Elvira Nabiullina έχει αρχίσει συνομιλίες για αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Στο «κόκκινο» κινούνται από το άνοιγμα σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές λόγω των εμπορικών φόβων, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί νωρίτερα κατά 0,81%, τον γερμανικό DAX στο -0,90% και τον γαλλικό CAC40 στο -1,20%.

Νωρίτερα, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ασία υποχώρησαν σημαντικά σήμερα Τετάρτη λόγω των ανησυχιών για τις αναδυόμενες οικονομίες. Συγκεκριμένα, το Τόκιο υποχώρησε κατά 0,5% ενώ σημαντικές ήταν οι απώλειες στο Χονγκ Κονγκ με τον Hang Seng να χάνει 2,6% και στην ηπειρωτική Κίνα με τον Shanghai Composite να υποχωρεί κατά 1,68%. Η εικόνα αυτή οφείλεται και στην πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να επιβάλει νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ.

Οι ανησυχίες όμως παραμένουν και για την Τουρκία καθώς αναμένεται η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής της Τράπεζας. Πολλοί παράγοντες της αγοράς ανησυχούν ότι δεν θα λάβει επαρκείς αποφάσεις προκειμένου να στηρίξει αποτελεσματικά τη λίρα που κλυδωνίζεται το τελευταίο διάστημα. Να σημειωθεί ότι σήμερα υποχωρεί εκ νέου έναντι του δολαρίου και πριν λίγο η ισοτιμία ήταν στο 1:6,7.

«Η βασική ανησυχία των επενδυτών εξακολουθεί να είναι το αν θα φτάσουν οι ΗΠΑ σε συμφωνία με τον Καναδά για τη NAFTA», αναφέρει ο Michael Hewson, της CMC Markets.

Όπως σημειώνει ο Koji Fukaya της FPG Securities στο Τόκιο, «οι επενδυτές έχουν γίνει πλέον πιο επιλεκτικοί και οι χώρες με αρνητικές εξελίξεις, όπως ασθενικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αδύναμο εξωτερικό ισοζύγιο και υψηλό πληθωρισμό είναι αντιμέτωπες με μεγαλύτερη πιθανότητα για sell – off».

Keywords
Τυχαία Θέματα