Ο πράσινος χρυσός - Τα αβοκάντο εκτοξεύουν την οικονομία του Μεξικό

Σε τεράστιες εκτάσεις του Μεξικό, λουσμένα από τον ήλιο, καλλιεργούνται εκατομμύρια αβοκάντο.

Βοηθούμενες από την τεράστια ζήτηση σε αβοκάντο τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη - και ενώ το φρούτο και η πασίγνωστη σάλτσα γουακαμόλε μπαίνουν όλο και περισσότερο στο τραπέζι των καταναλωτών - οι εξαγωγές της χώρας έχουν εκτιναχθεί.

Από τους 6.000 τόνους αβοκάντο που εξήγαγε το Μεξικό στις ΗΠΑ το 1997, οι εξαγωγές έφτασαν

τους 600.000 τόνους το 2015.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς αυτό που βοηθά στην κερδοφορία τους είναι η σωστή ενημέρωση για τις γιορτές και τις δημοφιλείς εκδηλώσεις των Αμερικανών. Κάτι τέτοιο δεν είναι τυχαίο, αφού η αύξηση κατανάλωσης σε σάλτσα γουακαμόλε κατά το Super Ball φτάνει το 80%.

Το να ξέρουμε πόσος κόσμος βλέπει το Super Ball, με την κατανάλωση γουγακαμόλε να έχει γίνει παράδοση κατά το event, μας βοηθά να κερδίζουμε μερίδιο στην αγορά, λένε οι παραγωγοί.

Φέτος ήταν μία «ιστορική» στιγμή για τους παραγωγούς αβοκάντο, αφού για πρώτη φορά παρουσιάστηκε διαφήμιση αβοκάντο κατά την διάρκεια του Super Βall, πράγμα που έδωσε νέα ώθηση στις πωλήσεις.

Από την στιγμή που θα κοπεί ένα αβοκάντο, φτάνει στο τραπέζι του καταναλωτή σε 24 ώρες (αν πρόκειται για τις ΗΠΑ), ενώ για την Ασία το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα φτάνει ακόμα και τις δύο εβδομάδες.

Πάντως ο παραγωγοί αβοκάντο τονίζουν ότι προσανατολισμός τους δεν είναι τα φτωχά στρώματα του πληθυσμού, αφού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στην υψηλή τιμή του αβοκάντο. Όπως σημειώνεται από τα 1,4 δισ. Κινέζων μόνο 2 εκατ θα μπορούσαν να αγοράσουν αβοκάντο.

Στο Μεξικό οι περισσότεροι παραγωγοί αβοκάντο είναι μικροί αγρότες, με την συνεχόμενη άνοδο της ζήτησης να οδηγεί όλο και περισσότερους εκτός φτώχειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα