Ο ΠΟΕ επικρίνει την Κίνα για δασμολογικούς περιορισμούς σε αγροτικά προίόντα

«Η Κίνα δεν ακολούθησε τις κατάλληλες διαδικασίες όταν επέβαλε εμπορικούς περιορισμούς στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων», ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου σε απόφαση που υποστηρίζει τη διαφωνία του Προέδρου Donald Trump με το Πεκίνο.

Η Κίνα χρησιμοποίησε μια λανθασμένη και αδιαφανή προσέγγιση όταν αποφάσισε δασμολογικές ποσοστώσεις για το ρύζι, το σιτάρι και το καλαμπόκι, δήλωσαν αρμόδιοι του Οργανισμού

που "διαιτητεύει" τις παγκόσμιες εμπορικές διαφορές, κι έχει την έδρα του στη Γενεύη. Η "διαχείριση" των δασμολογικών ποσοστώσεων περιέχει νομικές αδυναμίες από την αρχή έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπως αναφέρει το κείμενο της σχετικής απόφασης.

Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να αυξήσει την πρόσβαση των αγροτών των ΗΠΑ στην Κίνα σε μια εποχή που πασχίζουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί εν μέσω των συνεπειών του εμπορικού πολέμου του Trump. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ είπε προηγουμένως ότι οι πράξεις του Πεκίνου εμπόδισαν την εισαγωγή συμπληρωματικών καλλιεργειών αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση σε δήλωση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή και πρόσθεσε ότι θα επανεξετάσει την έκθεση και θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τις δασμολογικές ποσοστώσεις για τα γεωργικά προϊόντα βάσει των κανόνων του ΠΟΕ.

Η απόφαση "θα βοηθήσει τους αμερικανούς αγρότες να ανταγωνίζονται με ισότιμους όρους", ανέφερε το γραφείο του Αμερικανικού Εμπορικού Αντιπροσώπου σε μια ηλεκτρονική δήλωση μετά την απόφαση. "Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πιέζει την Κίνα να συμμορφωθεί άμεσα με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του ΠΟΕ".

Keywords
Τυχαία Θέματα