Ο Ντράγκι μίλησε κι όποιος κατάλαβε...

Αν εξαιρέσει κανείς τα δραματικά γεγονότα του Παρισιού που επισκιάζουν ό,τι άλλο μπορεί να συμβαίνει παγκοσμίως, στα δικά μας ένα είναι το μείζον θέμα, οι προθέσεις του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι για τη χώρα.

Ο άνθρωπος που πολλοί νομίζουν ότι ως ξεχωριστή αρχή μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα, να σταθεί (ή και να αντισταθεί) απέναντι στη Μέρκελ και τον Σόιμπλε,

να κλείσει το μάτι, ως προοδευτικός Νότιος, στη νέα αριστερή τάση της Ευρώπης κλπ. κλπ., έθεσε εαυτόν στο πραγματικό του μέγεθος.

Με πολύ απλά και έντιμα λόγια είπε στον Ελληνα κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και δημοσίως με δήλωση του εκπροσώπου του, πού πραγματικά ανήκει ο ίδιος και τι πρόκειται να κάνει την επαύριο των ελληνικών εκλογών.

Ο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει με την τρόικα, της οποίας μέλος είναι και η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν συμφωνήσει, η χρηματοδότηση της χώρας θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Η συμφωνία, για να μην μπερδευόμαστε, σημαίνει πολύ απλά ένα νέο μνημόνιο ή, με άλλα λόγια, μια σειρά από τα ίδια ή παρόμοια μέτρα με αυτά που πρότεινε η τρόικα στην κυβέρνηση Σαμαρά και εκείνη ουσιαστικά φοβήθηκε να τα πάρει προ της εκλογής για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να μη βγει Πρόεδρος και να πάμε σε εκλογές.
Αν, λοιπόν, με την τρόικα και το κυρίαρχο πολιτικό όργανο της Ε.Ε. που για τα οικονομικά είναι το Eurogroup, διαπραγματευτούν καλύτερα ο Τσίπρας και οι υπουργοί του, εφόσον κερδίσουν τις εκλογές, έχει καλώς.

Ολοι όσοι τον ψήφισαν θα δικαιωθούν και αυτός θα κυβερνήσει για αρκετό χρονικό διάστημα έστω και ηγούμενος συμμαχικής κυβέρνησης, αν δεν έχει αυτοδυναμία. Αν, όμως, δεν συμφωνήσει και τηρήσει όλα όσα λέει προεκλογικά (ούτε ο Μεσσίας να ήταν), τότε η χώρα θα μείνει μόνη της. Αυτομάτως ο Ντράγκι θα λάβει εντολή από τους πολιτικούς του προϊσταμένους και θα κόψει τα λεφτά στις ελληνικές τράπεζες που μέχρι τότε θα ζουν -ούτως ή άλλως- με έκτακτη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Αν το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ενέργειας θα σημάνει αυτομάτως χρεοκοπία, Grexit, ή φτώχεια και ταλαιπωρία μέσα στο ευρώ, θα εξαρτηθεί από την αντίδραση των διεθνών αγορών. Αν, τώρα, αυτές κλωτσήσουν στην προοπτική ενός Grexit, μπορεί να το ξανασκεφτούν, να το μεθοδεύσουν, να το αποφύγουν, χωρίς βέβαια να κάνουν τις χάρες στον Τσίπρα. Αυτό είναι το… καλό σενάριο, αλλά όχι και ανώδυνο. Το άλλο, δηλαδή να αντιδράσουν σχετικά ψύχραιμα οι αγορές, δεν είναι σενάριο αλλά εφιάλτης, αφού έτσι στα βουβά και με συνοπτικές διαδικασίες (μερικών μηνών) θα μας αναγκάσουν σε χρεοκοπία πρώτα και έξοδο μετά.

Blogger Τάσος Καραμήτσος
Keywords
Τυχαία Θέματα