Ο Ντι Μάιο «προετοιμάζει» τις αγορές για όσα έρχονται - Στο 3,19% το 10ετές

Πιστός σε τακτικές που δεν αρέσουν στην ΕΕ (και στις αγορές απ' ότι φαίνεται), ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε την Τρίτη πως το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας μπορεί να ξεπεράσει το ερχόμενο έτος το όριο του 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να χρηματοδοτήσει τα μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε πριν από τις εκλογές.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε νέες αναταράξεις στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση

του 10ετούς να ανέρχεται σε υψηλά τριών μηνών.

Οι αποδόσεις κατέγραψαν μια πρόσκαιρη βελτίωση στη συνέχεια, πριν αρχίσουν να ενισχύονται εκ νέου.

Όπως ανέφερε ο Ντι Μάιο, «δεν αποκλείω το ενδεχόμενο (να ξεπεραστεί το όριο του 3%), όλα είναι πιθανά. Αλλά δεν μπορούμε να το πούμε τώρα, εργαζόμαστε πάνω στη νομοθεσία για τον προϋπολογισμό», δήλωσε σήμερα ο Ντι Μάιο στην εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.

Ο ίδιος επανέλαβε, ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να κρατικοποιήσει τους αυτοκινητόδρομους με διόδια, τους οποίους τώρα διαχειρίζεται η Autostrade per l"Italia, την οποία ελέγχει ο όμιλος Atlantia.

H Autostrade per l"Italia είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται την οδογέφυρα Μοράντι στη Γένοβα, η οποία κατέρρευσε αυτόν τον μήνα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 40 άνθρωποι.

Στα ύψη τα ομόλογα

Η δημόσια συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά των ανησυχιών για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, γεγονός που οδήγησε την απόδοση του ιταλικού δεκαετούς σε υψηλά τριών μηνών.

Ειδικότερα, το ιταλικό spread βρίσκεται στις 280,5 μονάδες βάσης, με την απόδοση του 10ετούς να ανέρχεται στο 3,19%, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,46%.

Πιέσεις δέχτηκε και το ιταλικό χρηματιστήριο, με τον δείκτη FTSE MIB να κλείνει με απώλειες 0,85% στις 20.620,05 μονάδες.
Ο προϋπολογισμός της Ιταλίας αναμένεται να ψηφιστεί τέλη Σεπτεμβρίου, με την αγορά να παρακολουθεί τη δημόσια συζητήση για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

Και αυτό διότι η κυβέρνηση συνασπισμού του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκας έχει αναφέρει πολλάκις ότι δεν σκοπεύουν να μην τηρήσουν τα συμφωνηθέντα με την Κομισιόν για τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας, αλλά υπάρχουν κάποιες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να διορθωθούν.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας M. Salvini θα υποδεχθεί σήμερα (28/8) στο Μιλάνο τον Ούγγρο πρωθυπουργό V. Orban, μια συνάντηση που δεν αρέσει στον Di Maio, τον άλλο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. "Η Ουγγαρία του Orban υψώνει τείχη από συρματοπλέγματα και αρνείται τον καταμερισμό" των μεταναστών.

"Σε ό,τι με αφορά, οι χώρες που αρνούνται τον καταμερισμό δεν δικαιούνται ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις", δήλωσε ο Di Maio, ο οποίος ηγείται επίσης του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρια (M5S), σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα La Stampa.

Τόσο η Ιταλία όσο και η Ουγγαρία έχουν ανακοινώσει την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης, όμως καμία από τις δύο δεν έχει αναφερθεί στους λόγους της πραγματοποίησής της.

Ο Salvini που είναι επίσης υπουργός Εσωτερικών, ακολουθεί την ίδια γραμμή απέναντι στους μετανάστες με τον επικεφαλής της ουγγρικής εθνικιστικής-συντηρητικής κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν που τάσσεται υπέρ του "κλεισίματος των συνόρων" της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε "όσους φέρνουν το κακό".

"Ο Orban είναι πολύ διαφορετικός από εμάς και πρέπει να το υπογραμμίσουμε.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός εκπροσωπεί μια δύναμη της δεξιάς ενώ το M5S δεν ανήκει ούτε στην αριστερά ούτε στη δεξιά", πρόσθεσε ο Di Maio, ο οποίος θέλει να συγκρατήσει την αριστερή πτέρυγα του κινήματός του, που είναι δυσαρεστημένη από την ευθυγράμμιση του M5S με την πολιτική του Salvini.

Οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων του M5S στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσαν, εξάλλου, πως η συνάντηση των Salvini και Orban είναι "μόνο και αποκλειστικά πολιτική και όχι θεσμική ή κυβερνητική".

Συγκέντρωση υποστηρικτών της αριστεράς προβλέπεται να πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα στο Μιλάνο με την ευκαιρία της συνάντησης των δύο αξιωματούχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα