Ο νέος κύκλος δεν θα πρέπει να πλήξει την οικονομία

Προ της τελευταίας ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο κλίμα σκεπτικισμού επικρατεί στην οικονομία καθώς τα μολύβια ξεκινούν να σκιαγραφούν τα σενάρια της επόμενης μέρας και κυρίως τους συσχετισμούς μιας αναμενόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Ολοι γνωρίζουν ότι η οικονομία δεν θα πρέπει να πληγεί στον βαθμό που οι πολιτικές εξελίξεις θα διαρκέσουν μέσα από μια σειρά πολιτικών διαπραγματεύσεων μηνών. Μετά μάλιστα τις προϋποθέσεις με τις οποίες κλείνει η τρέχουσα χρονιά.

Πρώτο βήμα θα είναι η αντίδραση των αγορών την ερχόμενη Δευτέρα μετά και την τρίτη ψηφοφορία.

Χρηματιστήριο,ομόλογα και κινήσεις στην κίνηση κεφαλαίων θα δείξουν τι προεξοφλείται.

Δεύτερον έχει μεγάλη σημασία τι θα αρχίσει να προεξοφλεί η αγορά ενόψει των συσχετισμών του εκλογικού αποτελέσματος. Το προβάδισμα δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ και η σύνθεση μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Κατά τρίτον τι μπορεί να πεί μια τέτοια κυβέρνηση προς τους πιστωτές και πώς μπορεί να διαπραγματευθεί αυτά που εκ πρώτης όψεως φαίνονται εξαιρετικά δύσκολα να ειπωθούν και να συμφωνηθούν. Πολιτικά τα λάθη που θα γίνουν θα μετρήσουν διπλά ενώ οι αγορές θα καραδοκούν να τιμωρήσουν τις αστοχίες.

Ο χώρος επίσης του κέντρου έχει ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο καθώς Βενιζέλος,Παπανδρέου και Ποτάμι εκφράζουν μια πολυδιάσπαση,που όμως θα έχει κριτικό ρόλο και τώρα και μελλοντικά για τις πολιτικές ισορροπίες της νέας διακυβέρνησης.

Σε όλα αυτά ο χώρος της οικονομίας απαιτεί ωριμότητα και την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή. Μπορεί να υπάρχουν μεγάλες δυσαρέσκειες σε όλο το μήκος και πλάτος. Από επενδυτές και ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι και εργαζομένους και βιομηχάνους. Ομως η οικονομία δεν είναι στο χάλι που βρισκόταν πριν από 2-3 χρόνια και αυτό δεν θα πρέπει να το απεμπολήσουμε.

Blogger Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
Keywords
Τυχαία Θέματα