Ο Μέρντοχ ξεφορτώνεται την αυτοκρατορία του και... λύνει το πρόβλημα διαδοχής

Η Sky αποτελεί την «κορώνα του στέμματος» των περιουσιακών στοιχείων της Fox, αναφέρει ο Bob Iger, CEO της Disney, που, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, αγοράζει τα assets της Fox έναντι 52 δισ. δολ.

Η κίνηση αυτή έρχεται να δώσει την

απάντηση σε ένα ερώτημα που «βασάνιζε» επί δεκαετίες, επενδυτές, αναλυτές, αρθρογράφους και γενικότερα... επαΐοντες: όταν ο Ρούπερτ Μέρντοχ αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να αφήσει τα ηνία της αυτοκρατορίας που δημιούργησε, ποιο από τα παιδιά του θα κληρονομήσει τον θρόνο; Ο Τζέιμς ή η Ελίζαμπεθ. Η απάντηση πλέον είναι... κανένας. Δεν θα υπάρξει διάδοχος για την αυτοκρατορία του Μέρντοχ, όπως δεν θα υπάρξει και θρόνος.

Μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία, η Disney θα αναλάβει τον έλεγχο των τηλεοπτικών και κινηματογραφικών στούντιο της 21st Century Fox, το μερίδιό της σε καλωδιακά τηλεοπτικά δίκτυα όπως το FX και το National Geographic, τα μερίδιά της σε δορυφορικά δίκτυα, όπως το Sky και το Star India, καθως και τα 22 τοπικά δίκτυα αθλητικού περιεχομένου. Μπορεί ακόμη να πάρει και ένα... από τα παιδιά του Μέρντοχ, καθώς ο Τζέιμς λέγεται ότι θα βοηθήσει τη Disney στη μεταβατική διαδικασία, ενώ και μετά από αυτό μπορεί να παραμείνει για να παίξει έναν σημαντικότερο ρόλο στη νέα τάξη πραγμάτων.

Αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι ο ίδιος ο Μέρντοχ βγαίνει εντελώς από το κάδρο, καθώς εξακολουθεί να ηγείται ενός τεράστιου δικτύου, ενός καλωδιακού καναλιού με αθλητικά και του Fox News. Σε συνέντευξή του στο Sky News, πληροφόρησε άπαντες ότι προτίθεται να παραμείνει εκτελεστικός πρόεδρος, πιθανότατα μαζί με τον μεγαλύτερο γιο του, Λάκλαν, που θα είναι CEO.

Παράλληλα, οι Μέρντοχ θα κρατήσουν μερίδιο άνω του 4% στη Disney, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι μεγαλομέτοχοι.

Ο Μέρντοχ είπε ότι η πώληση στην Disney δεν αποτελεί υποχώρηση, αλλά στροφή 180 μοιρών. «Ξεκινάμε το επόμενο μεγάλο μέρος του ταξιδιού μας», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με επενδυτές την Πέμπτη. «Ο κόσμος των μέσων μαζικής ενημέρωσης προφανώς εξελίσσεται ταχέως. Οι νέες τεχνολογίες, οι ανταγωνιστές και οι μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών έχουν επανασχεδιάσει ολόκληρο το χάρτη των μέσων ενημέρωσης». Και όπως σχολιάζει το Bloomberg, έχουν μειώσει τη θέση του ίδιου του Μέρντοχ μέσα σε αυτό τον ολοένα διογκούμενο χάρτη.

Είναι μάλιστα προς τιμήν του που αναγνώρισε πριν από τους αντιπάλους του, την απειλή που αντιπροσωπεύουν νέοι παίκτες όπως η Google της Alphabet για τις αυτοκρατορίες των ΜΜΕ του περασμένου αιώνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα