Ο μεγάλος κίνδυνος

Αν θέλουμε να αντιληφθούμε πως πραγματικά τίθενται τα προβλήματα στο ουκρανικό ζήτημα ας διαβάσουμε προσεκτικά το άρθρο του Χένρυ Κίσινγκερ στην Washington Post (How the Ukraine crisis ends, Thursday, March 6,2014) . Ο ενενηντάχρονος πρώην Υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ

, δείχνει με απαράμιλλη ακρίβεια και απλότητα πως έχουν τα πράγματα και πως θα πρέπει να εξελιχθούν ώστε να οδηγηθεί η έκρυθμη κατάσταση σε ένα τέλος στο οποίο δεν θα εξασφαλισθεί για καμία πλευρά «η απόλυτη ικανοποίηση, αλλά μία ισορροπημένη δυσαρέσκεια». Δεν θα αναφερθώ σε όλα τα σημεία του άρθρου αλλά μόνο σε ένα σημείο το οποίο δεν διατυπώνεται ρητά αλλά έχω την γνώμη ότι αποτελεί τον καμβά πάνω στον οποίο στηρίζεται ολόκληρη η προβληματική του Χένρυ Κίσινγκερ. Ας μου επιτραπεί να αναφέρω ότι αποτελεί και δική μου προσωπική άποψη: πρόκειται για το πρόβλημα των εγχώριων κοινωνικών διεργασιών και ειδικά η όξυνση των εθνικιστικών αντιπαραθέσεων που είναι απολύτως βέβαιον ότι θα προκύψει αν η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει τη δύναμη , τη βούληση και την κοινωνική νομιμοποίηση να επιβάλει την νομιμότητα και να εξασφαλίσει το κράτος δικαίου. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την γρήγορη επίλυση των προβλημάτων που προέρχονται από την κατάσταση της Κριμαίας με βάση όλα όσα περιγράφει ο Κίσινγκερ στο άρθρο του.

Η αποτροπή της εσωτερικής ανάφλεξης πρέπει να γίνει όσον το δυνατό πιο γρήγορα αν θέλουμε να αποφύγουμε πολύ δυσκολότερες εξελίξεις οι οποίες θα είναι επώδυνες για όλους και κυρίως για την Ευρώπη. Οι ΗΠΑ είναι μακριά. Χωρίς να θέλω να προβώ σε συγκρίσεις μεταξύ ανόμοιων καταστάσεων , η πρόσφατη ιστορία των εξελίξεων στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής δείχνουν ότι είτε παρέμβουν οι Δυτικοί (Λιβύη) είτε δεν παρέμβουν (Συρία , Αίγυπτος) τα συγκεκριμένα κράτη βρίσκονται σε μικρή απόσταση από αυτή που χαρακτηρίζεται ως fake state. Η Ουκρανία κατέχει τέτοια γεωπολιτική θέση που την καθιστά σχεδόν αδύνατον να μετατραπεί σε ένα ακόμη fake state. Αν συμβεί αυτό σίγουρα θα την ακολουθήσουν και μια σειρά άλλα κράτη.

Blogger Κώστας Μελάς
Keywords
Τυχαία Θέματα