Ο Μάθιου πλήττει και τις αγορές εμπορευμάτων

O τυφώνας Μάθιου «χτυπά» και τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, αναγκάζοντας εργοστάσια ραφιναρίσματος ζαχαροκάλαμου και παραγωγής χυμού πορτοκαλιών στις νοτιοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ να βάλουν λουκέτο.

Ο χειρότερος τυφώνας της τελευταίας δεκαετίας καταφέρνει ισχυρό πλήγμα και στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, αναγκάζοντας εργοστάσια ραφιναρίσματος ζαχαροκάλαμου και παραγωγής χυμού πορτοκαλιών στις νοτιοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ να βάλουν λουκέτο, καθώς σαρώνει

ήδη από χθες τις νοτιοανατολικές Πολιτείες.

Οι εταιρείες στις περιοχές όπου αναμένεται ο Μάθιου, κλείνουν η μια μετά την άλλη, καθώς η προβλεπόμενη πορεία του τυφώνα απειλεί περίπου 2 εκατομμύρια τόνους ζάχαρης και πορτοκαλόδεντρα , δηλαδή περισσότερα από 90 εκατομμύρια κιβώτια εσπεριδοειδών στη Φλόριντα, βασικό παραγωγό των εν λόγω προϊόντων στις ΗΠΑ.

Περίπου 2 εκατομμύρια στρέμματα βαμβακιού τέθηκαν σε κίνδυνο από τις καταρρακτώδεις βροχές σε Βόρεια και Νότια Καρολίνα, με τους αγρότες να αγωνίζονται να σώσουν τις σοδειές τους.

Οι αρχές έχουν κηρύξει τμήματα της Φλόριντα, της Τζώρτζια και της Καρολίνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον Μάθιου που αναβαθμίστηκε σε τροπικό κυκλώνα Κατηγορίας 4 που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 339 ανθρώπους, κυρίως σε Αϊτή. Τα περισσότερα λιμάνια έχουν κλείσει.
Ο τυφώνας αναμένεται να φτάσει στην Φλόριντα ή τις ανατολικές ακτές το βράδυ της Παρασκευής, τοπική ώρα (ξημερώματα Σαββάτου, ώρα Ελλάδας), προτού συνεχίσει την πορεία του προς τα βόρεια.

Όπως γράφει η IndianExpress, για τις αγορές εμπορευμάτων, μεταξύ των οποίων η ζάχαρη, ο χυμός πορτοκαλιού και το βαμβάκι με προέλευση ΗΠΑ, ο Μάθιου επιφύλαξε μια εβδομάδα με έντονη μεταβλητότητα. Και μολονότι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων μιλούν για μάλλον περιορισμένης έκτασης ζημιές στα ζαχαροκάλαμα και τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, οι παραγωγοί ετοιμάζονται για τα χειρότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα