Ο «Λύκος της Wall Street» προειδοποιεί: Μακριά από το Bitcoin

Ο... μετρ της απάτης, Jordan Belfort, προειδοποιεί πως το Bitcoin αποτελεί μια απάτη που θα οδηγήσει σε ολοκληρωτικές απώλειες για όσους επενδύουν σε αυτό.

Ο τραπεζίτης Jordan Belfort, γνωστός ως «Λύκος της Wall Street», κέρδισε δεκάδες εκατ. δολάρια παραπλανώντας Αμερικανούς συνταξιούχους και πείθοντας τους να αγοράσουν μετοχές-«σκουπίδια».

Καταδικάστηκε σε 22 μήνες φυλάκισης από την αμερικανική Δικαιοσύνη, ενώ η ιστορία του αποτυπώθηκε στην ταινία

«Ο Λύκος της Wall Street», στην οποία πρωταγωνίστησε ο Leonardo DiCaprio.

Σε βίντεο που ανάρτησε στο YouTube, ο Belfort σχολίασε καυστικά πως το Bitcoin βασίζεται στη Θεωρία του Μεγαλύτερου Ηλιθίου.

«Τα ξέρω καλά αυτά. Δεν είμαι βέβαια περήφανος γι’ αυτό, αλλά τα ξέρω», πρόσθεσε με χιουμοριστική διάθεση. Μείνετε μακριά από το Bitcoin».

The Greater Fool Theory

Η Θεωρία του Μεγαλύτερου Ηλιθίου λειτουργεί ως εξής: Η τιμή ενός χρηματοοικονομικού προϊόντος, όπως μια μετοχή ή ένα κρυπτονομίσμα (αλλά και άλλων αγαθών, όπως ένας πίνακας ζωγραφικής), προκύπτει όχι από την αληθινή αξία του (η οποία μπορεί να είναι χρηστική αξία), αλλά από τη «μαζική ψευδαίσθηση» πως άσχετα με το αν κανείς πιστεύει ότι το προϊόν αυτό είναι καλό, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι να το αγοράσουν.

Η λογική του επενδυτή είναι πως σε όποια τιμή κι αν αγοράσει, όσο εξωφρενική κι αν μοιάζει ακόμη και στον ίδιο, πάντα θα υπάρχει ο μεγαλύτερος ηλίθιος (Greater Fool), ο οποίος θα αγοράσει σε αυτην την τιμή. Αυτό δημιουργεί ουσιαστικά μια φούσκα, καθώς η τιμή μπορεί να αυξάνεται απότομα, διαρκώς και ανεξέλεγκτα κόντρα σε κάθε λογική, έως ότου κάποιο γεγονός πυροδοτήσει μια εξίσου ανεξέλεγκτη βουτιά, ή απλώς η «πυραμίδα» καταρρεύσει κάτω από το ίδιο της το βάρος.

Απάτες οι ICOs

Μια τέτοια πυραμίδα υποστηρίζει ο τραπεζίτης πως είναι και το Bitcoin, προβλέποντας ολική κατάρρευση του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος, καθώς δεν βλέπει θεμελιώδη αξία σε αυτό.

Επισημαίνεται πως, το περασμένο έτος, είχε αναφέρει πως οι αρχικές δημόσιες προσφορές (Initial Coin Offerings, ICOs) ψηφιακών νομισμάτων είναι «κάτι χειρότερο από αυτά που διέπραξα εγώ».

Ισχυρίστηκε τότε ότι «πιθανότατα, το 85% των ανθρώπων εκεί έξω που σχετίζονται με τις ICOs δεν έχουν κακές προθέσεις, αλλά το πρόβλημα είναι ότι αν 5% ή 10% προσπαθούν να σας απατούν, θα είναι μια -γ@#- καταστροφή».

Να σημειωθεί ότι ο Belfort είχε συμφωνήσει μέσα στον Σεπτέμβριο 2017 με τον επικεφαλής της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, ο οποίος είχε σχολιάσει πως «το bitcoin είναι μία απάτη».

Οι ICOs αποτελούν έναν νέο και καινοτόμο τρόπο χρηματοδότησης των νεοσύστατων επιχειρήσεων, με την έκδοση ψηφιακών μαρκών που μπορούν να διαπραγματεύονται διαδικτυακά.

Οι μάρκες είναι εμπνευσμένες και δομημένες από κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin και το ethereum.

Πρόκειται για νέα ψηφιακά νομίσματα, που πωλούνται έναντι πραγματικών χρημάτων, τα οποία με τη σειρά τους χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση νεοσύστατων επιχειρήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα