Ο λαϊκισμός τρομάζει τους πλούσιους επενδυτές

Οι πλούσιοι επενδυτές αποφεύγουν τις μετοχές, καθώς ανησυχούν για τις πολιτικές επιπτώσεις που θα έχει το Brexit, αλλά και η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ. Αυτό επισημαίνει ο επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της μονάδας διαχείρισης πλούτου της Deutsche Bank.

«Υπάρχει ακόμα ζήτηση για ομόλογα. Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να πάει στις μετοχές που ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο. Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι εκεί υπάρχουν

μεγάλοι κίνδυνοι και πολλή αβεβαιότητα», αναφέρει ο Nolting.

Στους φόβους των επενδυτών μεγάλο ρόλο παίζει και η άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη. Η μονάδα διαχείρισης πλούτου της Deutsche έχει μειώσει τις θέσεις της σε πολλαπλά ευρωπαϊκά κεφάλαια λόγω της αβεβαιότητας για το πώς θα επηρεάσουν τις αγορές οι εκλογές που επίκεινται στην Ευρώπη.

Τα σημαντικότερα assets που διακρατούν τώρα οι επενδυτές είναι τα νομίσματα, είτε σε μορφή ρευστού ή σε ομόλογα. Και σύμφωνα με τον Nolting κάποιοι μεγαλύτεροι επενδυτές θα αγοράσουν μετοχές – οι οποίες πάντως δεν είναι φθηνές - αν αντισταθμίζεται ο κίνδυνος.

Σύμφωνα με την Credit Suisse, η πολιτική αβεβαιότητα θα συνεχίσει να επηρεάζει τις αγορές και φέτος και εκτιμά ότι θα υπάρξει μεγάλη μεταβλητότητα, ενώ ο CEO της, Tidjane Thiam, εξέφρασε την ανησυχία ότι η αβεβαιότητα σε κάποιες περιπτώσεις έχει υποτιμηθεί, κυρίως στον τομέα της πολιτικής.

Οι δεσμεύσεις του Τραμπ ότι θα κάνει δαπάνες για υποδομές και θα ότι μειώσει τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, θα βοηθήσουν τις αμερικανικές αγορές και, σύμφωνα με τον Nolting, αυτό είναι πιθανό να κάνει ελκυστικότερη την αγορά αμερικανικών ομολόγων , καθώς θα μειωθεί η πιθανότητα ύφεσης την επόμενη τριετία.

Η Deutsche Bank Wealth Management ευνοεί την αγορά ομολόγων των αναδυόμενων αγορών σε δολάρια και προτιμά τους ασιατικούς επενδυτικούς τίτλους έναντι εκείνων της Λατινικής Αμερικής λόγω του καλύτερου πολιτικού κλίματος. Συμπληρώνει δε πως θα απαιτηθεί χρόνος για την επιστροφή της εμπιστοσύνης στην Ευρώπη, αρκετά μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα