Ο ερχομός της Mubadala

του Κώστα Τσαούση

Έως τις 21 Δεκεμβρίου 2018 θα είναι ανοικτή – εκτός απροόπτου- η πύλη υποδοχής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων για το πρόγραμμα συνεπένδυσης που στηρίζουν το ελληνικό Ταμείο Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) και ο κρατικός επενδυτικός οργανισμός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mubadala Investment Company. Αν και οι βασικοί όροι- κριτήρια επιλογής και αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων δεν έχουν δοθεί στη πλήρη λεπτομέρεια τους στην δημοσιότητα εκείνο που είναι γνωστό είναι η πρόθεση των δύο οργανισμών να επενδύσουν από κοινού κεφάλαια

συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση «επενδυτική προτεραιότητα θα δοθεί σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, της υγείας, των τροφίμων και της ενέργειας», ενώ η από κοινού επένδυση θα γίνεται με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων και το ύψος αυτής θα κυμαίνεται από 8 έως 50 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα χρειαστεί να αποστείλουν την παρουσίαση της επιχείρησης τους και συνοπτικό επιχειρηματικό πλάνο στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] μέχρι τις 21/12/2018, με την ένδειξη International Capital, ενώ όπως διευκρινίζεται αρμοδίως «πρόσκληση για αποστολή πρόσθετων στοιχείων και διμερείς συναντήσεις θα λάβουν οι επιχειρήσεις για τις οποίες θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον».

Το πολύπαθο ΤΑΝΕΟ – ιδρύθηκε το 2000- άλλαξε επανειλημμένως στόχους και προτεραιότητες για να καταλήξει στις μέρες να υλοποιεί προγράμματα διακρατικών συμφωνιών που χαρακτηρίζονται από την αγορά ως απολύτως ετεροβαρή καθώς κυριαρχεί η ατζέντα των Αράβων του Κόλπου. Σήμερα, το ΤΑΝΕΟ και το ΕΤΕΑΝ μοιράζονται τον ίδιο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, τον Αντώνιο Γεωργακάκη, ενώ ο τελευταίος μαζί με άλλα δύο μέλη του ΔΣ του ΕΤΕΑΝ (Ευαγγελία Αρανίτου,Τρύφωνας Κωστόπουλος) αποτελούν την διοικητική τριάδα του ΤΑΝΕΟ.

Για την ιστορία του πράγματος το MOU της συνεργασίας είχε υπογραφεί τον περασμένο Φεβρουάριο. Στη σχετική ανακοίνωση διαβάζουμε: «Συμφωνία για τη δημιουργία κοινού επενδυτικού σχήματος συνολικού ύψους 400 εκατ. Ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα, υπογράφηκε σήμερα μεταξύ της κρατικής εταιρείας επενδύσεων του Αμπου Ντάμπι Mubadala Investment Company και του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU) υπέγραψαν ο Waleed Al Muhairi, Deputy Group CEO and Chief Executive Officer, Alternative Investments & Infrastructure και ο κ. Αντώνιος Γεωργακάκης, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΤΑΝΕΟ, παρουσία του επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Τσίπρα. Η Mubadala είναι κύριο όχημα επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο εξωτερικό και, μετά τη συγχώνευσή της με το Abu Dhabi Investment Council (ADIC), διαχειρίζεται funds συνολικού ύψους άνω των $ 200 δισ. Το MOU που υπογράφηκε προβλέπει συνεπενδύσεις από τη Mubadala και το ΤΑΝΕΟ, στα πλαίσια υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης».

Keywords
Τυχαία Θέματα