Ο επόμενος γύρος επιβολής δασμών ίσως ανοίξει την πόρτα σε μια νέα κρίση

Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν κλυδωνιστεί, αλλά δεν έχουν ακόμη καταπέσει, από τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ο επόμενος γύρος επιβολής δασμών, όμως, θα μπορούσε να είναι το σημείο μετατροπής της έντασης σε κρίση, σύμφωνα με έναν Κινέζο ειδικό, ο οποίος απασχολείται στον μεγαλύτερο διαχειριστή ενεργητικού της Ευρώπης.

"Σε αυτό το σημείο είναι το όριο για να περάσουμε στον πόνο", δήλωσε ο Qinwei Wang, ανώτερος οικονομολόγος στην Amundi

στο Λονδίνο, σχετικά με την εξέταση της πιιθανότητας επιβολής δασμών 25% από τα διοικητικά στελέχη του Trump για τα υπόλοιπα 300 δισεκατομμύρια περίπου κινεζικών εισαγωγών που δεν επηρεάστηκαν ακόμη από τις ως τώρα αυξήσεις των δασμών. Θα υπάρξει μια αλυσιδωτή αντίδραση "και όλοι θα υποφέρουν. Μια παγκόσμια ύφεση αποτελεί πραγματικό κίνδυνο", ανέφερε.

Το γιουάν θα μπορούσε να κατρακυλήσει μέχρι και 10%, υπερβαίνοντας την ισοτιμία 7 (γιουάν) προς ένα (δολάριο) σε περίπτωση που ισχύσουν νέοι δασμοί, δήλωσε ο Wang σε συνέντευξή του. Αυτό θα έπληττε τις αναδυόμενες αγορές και επίσης θα έπληττε τελικά την οικονομία των ΗΠΑ μέσω εταιρικών κερδών και ενός ευρέος sell-off μετοχών, πρόσθεσε.

"Το γιουάν θα πέσει και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στην περίπτωση που η Κίνα χρησιμοποιήσει το νόμισμα ως όπλο - θα εγκαταλείψει, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει αρκετά περιθώρια πολιτικής για να χειριστεί το σοκ", δήλωσε ο Wang, ο οποίος εργάστηκε ως οικονομολόγος στην κεντρική τράπεζα της Κίνας νωρίτερα στην καριέρα του.

Keywords
Τυχαία Θέματα