Ο δείκτης των £2 τρισ. που «αποχαιρετά» τους ξένους

Η εταιρεία FTSE Russell ετοιμάζεται να «αποχαιρετήσει» μερικές από τις ξένες εισηγμένες από τους δείκτες του χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Μάλιστα, προτείνει αλλαγές στον τρόπο που εκχωρείται βρετανική υπηκοότητα σε επιχειρήσεις που διαπραγματεύονται στους παγκόσμιους δείκτες μετοχών. Μεταξύ αυτών των δεικτών και ο FTSE100, αξίας 2 τρισ. στερλινών.

Τα κριτήρια για την απόκτηση υπηκοότητας θα είναι ο τόπος δραστηριοτήτων μιας εταιρείας, η έδρα της, τα

περιουσιακά της στοιχεία, τα έσοδα και το πού έκανε αρχική δημόσια προσφορά.

Οι νέοι κανόνες ενδέχεται να αποκλείσουν την εταιρεία κατασκευών CRH, με έδρα το Δουβλίνο, την εταιρεία εξορύξεων από το Μεξικό, Fresnillo καθώς και τη γερμανική TUI, από τον δείκτη FTSE 100. Οι τρεις μετοχές μαζί αποτελούν το 1,7% του βρετανικού δείκτη. Αντιθέτως, η εισηγμένη στις ΗΠΑ, Liberal Global και η IHS Markit ίσως να είναι συμβατές με τον FTSE 100.

Οι εταιρείες που μπορεί να αποκλειστούν από τον FTSE 250 μπορεί να είναι η καναδική Entertainment One, η Hochschild Mining με έδρα το Περού, η NMC Health από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η ρωσική Polymetal International.

Ο FTSE με τις εταιρείες χαμηλής κεφαλαιοποίησης ίσως χάσει τη μετοχή της Lamprell. Συνολικά 49 εισηγμένες στον FTSE Global Equity Index ενδέχεται να αλλάξουν έτσι εθνικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 έγινε η συγχώνευση του FTSE και του Russell – δύο εκ των μεγαλύτερων παρόχων χρηματιστηριακών δεικτών στον κόσμο. Η FTSE Russell επιδιώκει την υλοποίηση των αλλαγών έως τον Ιούνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα