Ο Μπιλ Στέπιεν, πολιτικός διευθυντής του Λευκού Οίκου στηρίζει τον Τραμπ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε ανησυχία μεταξύ των Ρεπουμπλικανών όταν άφησε να εννοηθεί ότι ενδιαφέρεται για την υποψηφιότητα της Κέλι Γουάρντ που ανήκει στην ακραία συντηρητική πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων για τον προκριματικό κύκλο του κόμματος, στην Αριζόνα κι αναφορικά με μία έδρα στην Γερουσία.

Ωστόσο, μετά από την μελέτη του αποτελέσματος των δημοσκοπήσεων, αλλά και τις διαβουλεύσεις που είχε με τους πολιτικούς του συμβούλους, αλλά και αξιωματούχους της Γερουσίας, που τον προειδοποίησαν ότι η Γουάρντ είναι ενδεχόμενο να χάσει, ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να

κρατήσει μία ουδέτερη στάση, σύμφωνα με το "Politico."

Έτσι, όταν η Γουάρντ έχασε από τη εσωκομματική αντίπαλό της, Μάρθα ΜακΣάλι, ήταν πιο εύκολο για τον Αμερικανό πρόεδρο να υποστηρίξει την υποψήφια για το Κογκρέσο από την Αριζόνα, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν του είχε ασκήσει κριτική.

Σήμερα, καθώς μία νίκη της ΜακΣάλι διαφαίνεται ότι θα είναι καθοριστικής πολιτικής σημασίας για την διατήρηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικάνους, οι ίδιοι εμφανίζονται ευχαριστημένοι από την αλλαγή στην στάση του Αμερικανού προέδρου.

Πρόκειται για μία από τις αρκετές περιπτώσεις, στον χειρισμό της οποίας ο Μπιλ Στέπιεν, πολιτικός διευθυντής του Λευκού Οίκου, βοήθησε ουσιαστικά, καθοδηγώντας ανάλογα τον Τραμπ. Η βοήθεια του Στέπιεν προσφέρθηκε τόσο με τις γνώσεις του για την ανάλυση των δεδομένων στις δημοσκοπήσεις, όσο και με την εμπειρία του, στις προεκλογικές εκστρατείες που διεξάγονται σε παναμερικανικό επίπεδο.

Η προσέγγιση που ακολούθησε ο Στέπιεν του επέτρεψε να διαχειριστεί και να αποτρέψει μια εν θερμώ αντίδραση του Τραμπ.

Σε συνεντεύξεις που έγιναν με την συμμετοχή άνω των 20 αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, προεδρικών συμβούλων, αλλά και στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που ασχολούνται με την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο στις 6 Νοεμβρίου, το πολιτικό γραφείο του Στέπιεν, πιστώνεται θετικά όλη την προπαρασκευαστική δουλειά που απαιτείται, προκειμένου ο πρόεδρος Τραμπ να μην λειτουργήσει παρορμητικά, αλλά να πράξει ότι καλύτερο μπορεί, για να βοηθήσει προεκλογικά τους Ρεπουμπλικάνους.

Η συνεργασία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Στέπιεν δρομολόγησε μία πρόκληση για τον Τραμπ, ο οποίος με δεδομένη την επιχειρηματική του εμπειρία στις μεσιτικές επιχειρήσεις και τις κατασκευές, δεν είχε ασχοληθεί με την οργάνωση προεκλογικών εκστρατειών για το Κογκρέσο, πριν από την εμπλοκή του στην κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, αλλά και την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας, το 2016.

Στελέχη του Λευκού Οίκου δηλώνουν, ότι ο Τραμπ αναγνωρίζοντας ότι η πορεία της προεδρίας του αντιμετωπίζει ουσιαστικές προκλήσεις, έδειξε την απαραίτητη διάθεση να ακούσει τους συμβούλους του, αναλύοντας τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων κι αφήνοντας στην άκρη αρνητικές καταστάσεις του παρελθόντος. Ο ίδιος έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να περιορίσει όσο το δυνατό τα πολιτικά κέρδη των Δημοκρατικών στις εκλογές της επόμενης Τρίτης.

Κάθε πρωί, ο Στέπιεν επεξεργάζεται τα στοιχεία που έχει παρακολουθώντας περισσότερες από 70 προεκλογικές εκστρατείες, μέσω της ανάλυσης όχι μόνο των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων, αλλά και των πληροφοριών που συγκεντρώνει τόσο από τις κατά τόπους προεκλογικές εκστρατείας όσο και από την Ουάσινγκτον, προσπαθώντας να βγάλει πολυδιάστατα συμπεράσματα για την πορεία του συνολικού προεκλογικού αγώνα των Ρεπουμπλικάνων.

Ανάλογα με τις εξελίξεις που υπάρχουν καθημερινά, ο Στέπιεν έχει ως αποστολή να εντοπίζει την κατάλληλη τακτική δράσης, με στόχο την εξασφάλιση της παραμονής του προέδρου Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, ένα εσωτερικό υπηρεσιακό σημείωμα από τον Στέπιεν προκάλεσε νευρικότητα στο επιτελείο στελεχών του Λευκού Οίκου καθώς επεσήμανε ότι η επίτευξη του παραπάνω στόχου, "εμπεριέχει προκλήσεις."

Από την πλευρά τους, άλλοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δηλώνουν δημόσια ότι οι αποχωρήσεις συνταξιοδότησης παραδοσιακών στελεχών των Ρεπουμπλικάνων που είχαν μία μακρά πορεία ως μέλη του Κογκρέσου, καθιστούν πιο δύσκολη την διατήρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών της επόμενης εβδομάδας, ο Στέπιεν αναμένεται να είναι ένας από τους κεντρικούς πρωταγωνιστές που θα βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων που θα δρομολογήσει το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς είναι αυτός, που κινείται πολιτικά στο παρασκήνιο.

Ως πολιτικός διευθυντής στον Λευκό Οίκο, είναι αυτός που θα πιστωθεί θετικά, ένα νικηφόρο αποτέλεσμα για τους Ρεπουμπλικάνους, ενώ από την άλλη μεριά, ο ίδιος θα δεχτεί κριτική αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για την διατήρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου.

Η κατάσταση φαίνεται να είναι δυσκολότερη για τους Ρεπουμπλικάνους στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Από τις ενδιάμεσες εκλογές, ο κόμμα του Αμερικανού προέδρου χάνει κατά μέσο όρο 25 έδρες στην Βουλή των Αντιπροσώπων, από το 1946. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα χάσουν τον αριθμό αυτό των εδρών, ενώ ως ουσιαστική πολιτική συνέπεια θα απολέσουν και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχουν στο ίδιο νομοθετικό σώμα.

Ο 40χρονος Στέπιεν, είναι ένας βετεράνος των προεκλογικών εκστρατειών του πρώην κυβερνήτη του Νιου Τζέρσι Κρις Κρίστι, ενώ είναι ένας από τους πιο στενούς συμβούλους του Τραμπ από την προεκλογική εκστρατεία του 2016, ενώ ο ίδιος είναι αρμόδιος για την προεκλογική υποστήριξη του προέδρου προς τους υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και για την συμμετοχή του Τραμπ σε προεκλογικές εκστρατείες σε παναμερικανικό επίπεδο.

"Παρά το γεγονός ότι σε άλλα τμήματα του Λευκού Οίκου υπάρχουν προβλήματα, το γραφείο πολιτικής υποστήριξης του Αμερικανού προέδρου, έχει προετοιμαστεί ώστε να αξιοποιήσει κατάλληλα τον χρόνο του, με κεντρικό στόχο την κινητοποίηση των ψηφοφόρων, αλλά και την προώθηση μιας θετικής πολιτικής ατζέντας," δήλωσε ο Μπράιαν Λάνζα εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, το 2016.

Από την άλλη μεριά, στην περίπτωση που Ρεπουμπλικάνοι υποστούν μία ήττα την επόμενη εβδομάδα, είναι η ομάδα του Στέπιεν που θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, αντιμετωπίζοντας τις επικρίσεις για τις προεκλογικές επιλογές που έκανε ως προς την συμμετοχή και δράση του Τραμπ.

Ωστόσο, η δουλειά του Στέπιεν δεν είναι να διαχειρίζεται προεκλογικές εκστρατείες, αλλά να συμβουλεύει τον Τραμπ για τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο, ώστε ο Αμερικανός πρόεδρος να μπορεί να προωθήσει με θετικό τρόπο, τόσο τις πολιτικές που υποστηρίζει, όσο και την ατζέντα των ζητημάτων άμεσης πολιτικής προτεραιότητας.

Το περασμένο καλοκαίρι, το γραφείο του Στέπειν συνεργάστηκε με τους συμβούλους του Τραμπ καταρτίζοντας το προεκλογικό πρόγραμμα του προέδρου για την συλλογή χρημάτων, μέχρι την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών.

Ο Στέπιεν συχνά και κατά την διάρκεια πρωινών τηλεφωνικών συνομιλιών με τον Τραμπ, τον ενημερώνει τόσο για τα θετικά ή τα αρνητικά του υποψηφίου που θα υποστηρίξει σε μια προεκλογική εκστρατεία, όσο και τους αριθμούς και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στην εξέλιξη ενός τοπικού προεκλογικού αγώνα.

Το προεκλογικό πρόγραμμα δράσης του Τραμπ καταρτίστηκε τον Αύγουστο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ζητάει την εμπλοκή του σε έναν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό προεκλογικών εκδηλώσεων.

Η ομάδα του Στέπιεν οδήγησε τον Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα στην Μοντάνα, την Αριζόνα, αλλά και τη Νεβάδα, προκειμένου το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να επωφεληθεί από την διεξαγωγή των εκλογών που πραγματοποιούνται στις πολιτείες αυτές, σε προγενέστερο χρόνο και πριν από την 6η Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ ενδιαφέρεται άμεσα για τις προεκλογικές εξελίξεις στην Μοντάνα, την Βόρεια Ντακότα και την Ιντιάνα, ενώ στις πολιτείες αυτές ο ίδιος συμμετείχε σε προεκλογικές εκστρατείες τους προηγούμενους μήνες.

Πηγή: "Politico" - ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα