Ο Μπάφετ επεκτείνεται στην Ευρώπη μέσω... γερμανικών αγωγών

Μια από τις μεγαλύτερες μονάδες της Berkshire Hathaway του δισεκατομμυριούχου Γουόρεν Μπάφετ συμφώνησε να εξαγοράσει τη γερμανική εταιρεία κατασκευής σωλήνων και αγωγών, Wilhelm Schulz.

Η κίνηση αυτή έρχεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού των στελεχών του Μπάφετ για επέκταση των επιχειρήσεων. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, την πληροφορία δημοσιοποίησε η εφημερίδα Handelsblatt.

Ο CEO

της εν λόγω μονάδας της Berkshire Hathaway, Μαρκ Ντόνεγκαν, επιβεβαίωσε το deal εξαγοράς, ωστόσο αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και σε όρους της συμφωνίας. Ο εκπρόσωπος του τμήματος Ian Campbell, ενώ ούτε ο ίδιος ο Buffett προέβη σε σχόλιο.

Η εταιρεία Wilhelm Schulz ιδρύθηκε το 1945 και κατασκευάζει εξαρτήματα σωληνώσεων από ανοξείδωτο χάλυβα. Στη συνέχεια, επεκτάθηκε με διεθνείς δραστηριότητες.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Μπάφετ είχε πει ότι περιμένει από τον Ντόνεγκαν να βρει περισσότερες ευκαιρίες για εξαγορές. Η Berkshire είχε μόλις εξαγοράσει έναντι 37 δισ. δολ. εταιρεία προμηθειών για τον τομέα αεροδιαστημικής.

Η θυγατρική με έδρα το Όρεγκον έχει ήδη μια σειρά μονάδων κατασκευής και παράγει μεταλλικά βιομηχανικά εξαρτήματα για κινητήρες τζετ και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Και πάλι πάντως, η Ευρώπη εξακολουθεί να μην αποτελεί προορισμό συχνών deals για τη Berkshire, που έχει έδρα τη Νεμπράσκα και την οποία ο Buffett κατάφερε να μεταμορφώσει από μια μικρή εταιρεία υφασμάτων σε πραγματικό κολοσσό με ετερόκλητες δραστηριότητες μέσω επενδύσεων και εξαγορών.

Ο δισεκατομμυριούχος έκανε γνωστή την πρόθεσή του να το αλλάξει αυτό γύρω στο 2008 και να επεκτείνει τις δραστηριότητες του δημιουργήματος του και σε άλλες ηπείρους. Το 2015 είχε ανακοινώσει την εξαγορά μια γερμανικής εταιρείας λιανικής με ρούχα και αξεσουάρ για μοτοσυκλετιστές, έναντι σχεδόν 450 εκατ. δολαρίων. Είχε χαρακτηρίσει μάλιστα το deal εκείνο, ως προπομπό νέων επενδύσεων στην Ευρώπη.

Τον Δεκέμβριο, η μονάδα της Berkshire', Marmon Holdings, αγόρασε την ιταλική εταιρεία Zephir, η οποία κατασκευάζει βιομηχανικά τρακτέρ. Παράλληλα, η Marmon ανακοίνωνε την εξαγορά της επίσης ιταλικής Dominioni Punto & Pasta και της Angelo Po στον τομέα τροφίμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα