Ο αθέμιτος ανταγωνισμός κυριαρχεί στις νέες υπηρεσίες "ταξί"

H ραγδαία επέκταση της Uber και των λοιπών παρόμοιων εταιρειών γνώρισε νωρίς τις... ανηφόρες.

Στην τελευταία εκ των πρόσφατων μαχών, η Uber Technologies μήνυσε την ανταγωνιστή της, ινδική Ola, αναφέροντας πως η δεύτερη έφτιαξε ψεύτικα προφίλ για να "πλημμυρίσει" τους εργαζόμενους της Uber με 400.000 ψευδείς κλήσεις. Η Jungoo, επίσης ινδική, η οποία ειδικεύεται στα παραδοσιακά καροτσάκια-ταξί

έχει επίσης προβεί σε μήνυση κατά της Ola για τον ίδιο ακριβώς λόγω. Η Ola, αναφορικά, έχει συγκεντρώσει 1 δισ. επενδυτικού κεφαλαίου από επενδυτές όπως η Tiger Global Management και η Sequoia Capital, ενώ αρνήθηκε οποιεσδήποτε κατηγορίες.

Η μήνυση, πάντως, περιγράφει πολύ γλαφυρά τον αθέμιτο ανταγωνισμό που χαρακτηρίζει τη νεόδμητη βιομηχανία των ιδιωτικών ταξί. Το 2014, εργαζόμενοι της Uber είχαν προβεί στις τακτικές της Ola ενάντια στην ανταγωνίστρια Lyft. Η Uber είχε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του The Verge, ξεκινήσει μία επιχείρηση με όνομα "SLOG" (το οποίο σημαίνει επίσης και βραδύ βάδισμα) ενάντια στην Lyfta, με ψευδείς κλήσεις.

Στην Κίνα, η πάροχος κινητής τηλεφωνίας Tencent, μπλόκαρε την Uber από τα δίκτυά της. Ο λόγος; Η Tencent είναι κύρια επενδυτής της μεγαλύτερης κινεζικής, παρόμοιας, ανταγωνιστικής εταιρείας, Didi Kuaidi.

Η διαμάχη δεν σταματά στους δρόμους. Η Uber προσέλαβε τον Travis VanderZanden, πρώην COO (chief operating officer) της Lyft το 2014. Η Lyft έχει προβεί σε μήνυση ενάντια του VanderZanden, υποστηρίζοντας πως έκλεψε βιομηχανικά μυστικά τα οποία μετά παρέδωσε στην Uber. Ο ίδιος ο VanderZanden έχει ανταπαντήσει με δική του μήνυση για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα