Ο αργυρός χορηγός του Mayfair της ΕΧΑΕ: Ο διεθνής δικηγορικός όμιλος Milbank

Του Δημήτρη Παφίλα

H διεθνής δικηγορική εταιρεία Milbank Tweed Hadley & Mc Loy LLP που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 1866 ήταν ο αργυρός χορηγός της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, δηλαδή μια απο τις εταιρείες που πλήρωσαν για το πολυτελές ξενοδοχείο Mayfair του Λονδίνου.

Εκεί που οι εκπρόσωποι των επενδυτικών

τμημάτων των τραπεζών και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχθηκαν το «σφυροκόπημα» των funds για την άσχημη πορεία των τραπεζικών μετοχών.

Τι γυρεύει άραγε ένας διεθνής όμιλος δικηγόρων με ειδίκευση στις εκδόσεις ομολόγων, αυξήσεων κεφαλαίου και αναδιαρθρώσεων εταιρειών; Γιατί πληρώνει τα πανάκριβα δωμάτια του Mayfair; Γιατί η ΕΧΑΕ σπεύδει σ αυτή την σύμπραξη; Εξάλλου, πρώτα κτίζεται μια αξιοπρεπής αγορά και μετά βρίσκουμε τους δικηγόρους.

Η απάντηση είναι πολύπλοκη. Η Ελλάδα, όπως και το χρηματιστήριο βρίσκεται μπροστά σ ένα μεταίχμιο. Αν και έχει αποτύχει τρεις φορές σ ότι αφορά τις τράπεζες, το στοίχημα της Ελλάδας παραμένει ανοικτό.
Ένα χρηματιστήριο το οποίο είναι άνυδρο δίχως καμία αύξηση κεφαλαίου, δίχως καμία νέα εισηγμένη εταιρεία θα έχει προοπτικές εφόσον η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει. Τότε ξεκινούν οι δουλειές για εταιρείες όπως η Milbank, η οποία φροντίζει να βρίσκεται αρκετό χρόνο πριν συμβούν τα γεγονότα.

Η δικηγορική, όμως, εταιρεία ή καλύτερα ο όμιλος δικηγόρων Milbank δεν είναι αγγλική εταιρεία – όπως νομίζουν οι αμαθείς της ΕΧΑΕ – αλλά μια εταιρεία με έτος ίδρυσης το 1866
Το 2017 είχε έσοδα 917 εκατ. δολάρια καθώς το αντικείμενο της είναι η νομική εκπροσώπηση κρατών, εταιρειών, τραπεζών, επενδυτικών εταιρειών σ όλο το φάσμα των αγορών. Απο εκδόσεις ομολόγων, αυξήσεις κεφαλαίου, έως την αναδιάρθρωση εταιρειών. Για παράδειγμα προχώρησε στην μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους 20 δις. δολαρίων στην Λατινική Αμερική για την Βραζιλιάνικη εταιρεία Τηλεπικοινωνιών Oi.

Eκτός απο τα κεντρικά γραφεία στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Washigton, Los Angeles ) έχει παρουσία σε όλες τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του κόσμου όπως Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Μόναχο, Tόκυο, Hong- kong, Sao Paulo, Seoul, Singapure, Bejiing .

Ο Έλληνας της Milbank Απόστολος Γκουτζίνης

Στην τελευταία εκδήλωση της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη συμμετείχε ένας απο τους Έλληνες δικηγόρους με την μεγαλύτερη εμπειρία εκπροσώπησης εκδοτών στην Ευρώπη.
Πρόκειται για τον κ. Απόστολο Γκουτζίνη ο οποίος αν και 43 χρονών διαθέτει ένα βιογραφικό που θα ζήλευαν πολλοί.
Ιδού.

« Ο Απόστολος Γκουτζίνης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1975. Είναι εταίρος (partner) στη Milbank, Tweed, Hadley & McCloy LLP (previously head of European Capital Markets at Shearman & Sterling) και ηγείται της διεύθυνσης Leveraged Finance and Capital Markets στα γραφεία της Milbank, Tweed, Hadley & McCloy LLP στην Ευρώπη. Η έδρα του είναι στο Λονδίνο. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Ph.D), απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard (LL.M.) και αριστούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θες/νίκης.

Ο Απόστολος ήταν υπότροφος ΙΚΥ στον κλάδο του τραπεζικού δικαίου στα έτη 1999-2003 και υπότροφος Fulbright στα έτη 2004-2005. Ξεκίνησε τη καριέρα του ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και, στη συνέχεια, μεταπήδησε στη μάχιμη δικηγορία, πρώτα στη Νέα Υόρκη και, στη συνέχεια, στο Λονδίνο. Ο Απόστολος έχει εκπροσωπήσει τους εκδότες ή της τράπεζες σε μερικές από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις όλων των εποχών στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως σε μοχλευμένες εξαγορές (leveraged buyouts), εισαγωγές στο χρηματιστήριο (IPOs), ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, αναχρηματοδοτήσεις, project finance, συγχωνεύσεις και εξαγορές, διαχείριση πιστωτικών τίτλων (liability management) και πολλές άλλες συναλλαγές στο χώρο της διεθνούς κεφαλαιαγοράς.

Από το 2005, ο Απόστολος έχει εκπροσωπήσει τους εκδότες ή τις τράπεζες σε όλες σχεδόν τις μεγάλες εκδόσεις μετοχών και ομολόγων ελληνικών εταιριών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των κάτωθι εταιριών ΔΕΗ Α.Ε., Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Eurobank Ergasias, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Aegean Airlines, Τιτάνας Α.Ε., Motor Oil, Intralot, ΦΑΓΕ, Yioula Glassworks, TIM Hellas, Wind Hellas, Frigoglass S.A., Pangea Real Estate, και πολλές άλλες. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες μελέτες και βιβλία στην αγγλική γλώσσα. Το τελευταίο του βιβλίο, Law and Practice of Liability Management in International Capital Markets, κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο του πανεπιστημίου του Cambridge

Keywords
Τυχαία Θέματα