Αντόνιο Γκουτέρες, ο άνθρωπος που νόμιζε ότι θα λύσει το Κυπριακό

Το γνώριμο, μόνιμο χαμόγελο στα χείλη του, είχε εξαφανιστεί. Τα χείλη σφιγμένα, τα μάτια κόκκινα, η ένταση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωνε με λύπη στις 4 το πρωί της Παρασκευής, 7 Ιουλίου, το τελικό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Η -χωρίς γωνίες- επιβεβλημένη ορολογία του Οργανισμού, υποχρέωσε τον Γκουτέρες να ευχαριστήσει όλα τα μέρη της διαπραγμάτευσης και να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο επανάληψης κάποια στιγμή των συνομιλιών «εάν το επιθυμούν»

οι εμπλεκόμενοι. Το μήνυμα είναι σαφές: Εμπλέκεται ο ΟΗΕ σε μια αλυσίδα ατελέσφορων συζητήσεων για ένα πρόβλημα, που ο ίδιος ο Γκουτέρες δεν είναι πεπεισμένος ότι τα εμπλεκόμενα μέρη επιθυμούν τη λύση!

Ο Πορτογάλος Αντόνιο Μανουέλ ντε Ολιβέιρα Γκουτέρες ήταν πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 1995 μέχρι το 2002 και ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ήταν επίσης πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από το 1999 μέχρι το 2005. Ήταν ο δέκατος Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από τον Ιούνιο του 2005 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015. Στις 13 Οκτωβρίου 2016, εξελέγη δια βοής από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, διαδεχόμενος τον Μπαν Κι- Μουν. Ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2017.

Ξεδιπλώνοντας το όραμά του για τον ΟΗΕ στη Γενική Συνέλευση στις 12 Απριλίου 2016, ο κ. Γκουτέρες δήλωσε: «Ας είμαστε ξεκάθαροι. Έχουμε τόσες πολλές συνεδριάσεις με τόσους πολλούς ανθρώπους να συζητάνε για τόσα πολλά ζητήματα και να λαμβάνουν τόσες λίγες αποφάσεις. Πιστεύω ότι πρέπει να στραφούμε σε μια πιο στοχευμένη προσέγγιση σε σχέση με την παραγωγή αποτελεσμάτων».

Το Κυπριακό, η πρώτη μεγάλη ευκαιρία του Γκουτέρες στη νέα του θέση, δεν του επέτρεψε να «παραγάγει αποτελέσματα. Ίσως στην επόμενη εμπλοκή του σε ένα διεθνές πρόβλημα, να είναι πιο τυχερός...

Keywords
Τυχαία Θέματα