Ο Gross προειδοποιεί τους επενδυτές για τα αρνητικά της πολιτικής Trump

Oι επενδυτές πρέπει να προσέξουν τα "αρνητικά" της πολιτικής του νεοεκλεγέντα προέδρου, Donald Trump, υπογραμμίζει ο guru των ομολόγων Bill Gross.

Μετά την εκλογή Trump ακολούθησε ευφορία στις αγορές με τον Dow Jones να έχει σημειώσει άνοδο 5,5% και τον S&P 500 να έχει κερδίσει 3% από την βραδιά των εκλογών.

Την ίδια ώρα οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν με την απόδοση του 10ετούς

αμερικανικού ομολόγου να έχει σημειώσει άνοδο από το 1,6% που βρίσκονταν στα τέλη Σεπτεμβρίου στο 2,40% (οι τιμές και οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως ανάλογα) με τους επενδυτές να αποστρέφονται κάθε τι το επικίνδυνο μετά τις εκλογές.

Ο τραπεζικός τομέας, ένας τομέας που συχνά χρησιμοποιείται σαν το προάγγελος του οικονομικού outlook της χώρας, έχει εκτοξευτεί, με τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η Bank of America να φτάνουν τα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.

Όμως ο Gross προειδοποιεί τους επενδυτές ότι πρέπει να πάψουν να πιστεύουν ότι ο Trump θα χαλαρώσει τη φορολόγηση και το πλαίσιο ελέγχου.

Χωρίς αμφιβολία η ατζέντα του Trump θα είναι κακή βραχυπρόθεσμα για τα ομόλογα ενώ η αυστηροποίηση του πλαισίου θα έχει αρνητική επίδραση στα εταιρικά κέρδη.

Το ισχυρό δολάριο, αφού το αμερικανικό νόμισμα έχει καταγράψει άνοδο κοντά στο 3% από τη νίκη του Trump, φθείρει τα κέρδη των πολυεθνικών που πωλούν αγαθά και υπηρεσίες ενώ η αυστηρή γραμμή σε θέματα εμπορίου θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει προβλήματα στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ενώ σύμφωνα με τους επικοινωνιολόγους η στάση του σώματος του Trump δείχνει πως είναι αποφασισμένος να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, ο Gross προτείνει κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη στο CNBC επενδύσεις σε μετρητά και σίγουρες μετοχές.

Ήδη από τον προηγούμενο μήνα ο Gross έχει εκφράσει την άποψη ότι η προεδρία του Trump θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια και είναι πιθανό να βλάψει τους άνεργους και τους χαμηλόμισθους Αμερικανός ψηφοφόρους του.

Keywords
Τυχαία Θέματα