Ντράγκι: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης για επαναφορά του waiver

Η διοίκηση της ΕΚΤ συζήτησε το θέμα επαναφοράς του waiver, χωρίς, όμως, να καταλήξει σε κάποια απόφαση, όπως τόνισε ο πρόεδρός της Μ. Ντράγκι.

Όπως, άλλωστε είχε διαφανεί, ο κ. Ντράγκι ήταν ξεκάθαρος ότι δεν μπορεί να υπάρξει επαναφορά του waiver εάν πρώτα δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Τόνισε ότι «έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, αλλά η όλη διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη. Δεν μπορούμε να λάβουμε κάποια απόφαση πριν από την ολοκλήρωσή της». Όσο για τον χρόνο πιθανής επαναφοράς του, ξεκαθάρισε

ότι «για να υπάρξει απόφαση για επαναφορά θα πρέπει να υπάρξει νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να δούμε τι θα εκτιμήσει ο ESM (σ.σ.: αναφορικά με την αξιολόγηση)». Αξίζει να σημειωθεί ότι η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είναι στις 22 Ιουνίου, χωρίς, φυσικά, αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση για επαναφορά του waiver νωρίτερα.

Ήπια ανάπτυξη - Ανοδικός πληθωρισμός

Πέραν, όμως, από την Ελλάδα, η οποία μάλιστα δεν βρέθηκε στην «κορυφή» του ενδιαφέροντος, με τον κ. Ντράγκι να δέχεται μόλις δύο ερωτήσεις και μάλιστα η δεύτερη να είναι περισσότερο διευκρινιστικού χαρακτήρα, το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης αφιερώθηκε στις εκτιμήσεις για την πορεία της Ευρωζώνης και για το κατά πόσο αρκεί μόνο η νομισματική πολιτική.

Ο κ. Ντράγκι παρουσίασε τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό, οι οποίες μπορούν να «διαβαστούν» ποικιλοτρόπως.

Από τη μία πλευρά οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ αναβάθμισαν την εκτίμησή τους για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης στο 1,6% (από 1,4% πριν), αλλά ταυτόχρονα προχώρησαν σε υποβάθμιση της αντίστοιχης για το 2018, στο 1,7% από 1,8% που ήταν πριν. Αμετάβλητη παρέμεινε η πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2017, στο 1,7%.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η αναβαθμισμένη εκτίμηση των οικονομολόγων τον τοποθετεί στο 0,2% για φέτος (από 0,1% πριν), ενώ διατηρούν αμετάβλητες τις εκτιμήσεις τους για το 2017 και το 2018 στο 1,3% και στο 1,6% αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα