Ντράγκι: Ο προστατευτισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή

Ο προστατευτισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου o διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Ακόμα, τόνισε πως η ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά οι κίνδυνοι επιμένουν και υπογράμμισε την ανάγκη για μέτρα εκ μέρους και των κυβερνήσεων, ειδικά στο μέτωπο της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική

και επανέλαβε την εκτίμηση του ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον ως το καλοκαίρι του 2019 καθώς επίσης και ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα τερματιστεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Εξαιτίας του περιβάλλοντος αβεβαιότητας οι εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης αναθεωρούνται ελαφρώς. Ειδικότερα, για το 2018 υποβαθμίζεται η εκτίμηση στο 2% από 2,1% προηγουμένως, για το 2019 στο +1,8% από 1,9%. Αμετάβλητες παρέμειναν οι εκτιμήσεις για το 2020, στο 1,7%.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι εκτίμησε ότι θα συνεχίσει να οδηγείται σταθερά προς το στόχο του 2% και ότι οι αβεβαιότητες για την πορεία του έχουν περιοριστεί.

Αναφορικά με τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου είπε ότι δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πόσο ισχυρός θα είναι ο αντίκτυπος συνολικά στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ιταλία, τόνισε πως θα πρέπει όλοι πρώτα να περιμένουν να δουν τον προϋπολογισμό. Θύμισε δε πως ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας έχουν διαβεβαιώσει ότι θα σεβαστούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ένωσης, ενώ παρατήρησε πως προς το παρόν δεν βλέπουμε ιδιαίτερη μετάδοση της αναταραχής στις ιταλικές αγορές στις υπόλοιπες χώρες του ευρώ.

Ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε επίσης ότι μέχρι στιγμής η «διάχυση» από την Τουρκία ή την Αργεντινή παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα