Ντράγκι: Επιβραδύνει η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη - Αναγκαία η διατήρηση του QE

Στο 1,5% αναμένεται να παραμείνει ο πληθωρισμός για το υπόλοιπο του 2018, όπως δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, εκτιμώντας ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται σταδιακά.

Μιλώντας κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι με την ισχυροποίηση της οικονομίας της Ευρωζώνης, υπάρχουν οι προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός θα πλησιάσει μεσοπρόθεσμα τον στόχο του 2%.

Ωστόσο, όπως είπε, οι μεταρρυθμίσεις στις χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να συνεχιστούν και να αυξηθούν, καθώς η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί. Όπως είπε, μετά από αρκετά τρίμηνα κατά τα οποία η ανάπτυξη ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη, τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία μετά την συνεδρίαση του Μαρτίου καταδεικνύουν μια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης αλλά συνεχίζουν να ευθυγραμμίζονται με μια ισχυρή και ευρεία επέκταση της οικονομίας της ευρωζώνης.

QE

Σχολιάζοντας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι οι αγορές στοιχείων θα συνεχιστούν σε μηνιαία βάση, ύψους 30 δισ. ευρώ, έως τον Σεπτέμβριο του 2018, ή και περισσότερο εφόσον χρειαστεί.

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι κάθε πρόβλεψη για τις επιπτώσεις των αναταράξεων της διεθνούς οικονομίας, όπως ο προστατευτισμός είναι πρώιμη, ενώ σημείωσε ότι δεν συζητήθηκε η άνοδος των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα.

Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομία έκανε λόγο για ρίσκα που ελλοχεύουν, και ειδικά για τον προστατευτισμό - όπως είπε- έχει σημαντικό και άμεσο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και τις εξαγωγές, επηρεάζοντας ακόμα και τις προοπτικές ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα