Ντιμιτρόφ: Είμαι ευγνώμων στον Τσίπρα που τόλμησε

Του Στέλιου Μορφίδη

Την ευγνωμοσύνη του στον Αλέξη Τσίπρα «που τόλμησε» για την οικοδόμηση μίας σχέσης φιλίας μεταξύ των δύο χωρών εξέφρασε κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπ. Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Νικολά Ντιμιτρόφ.

Εκείνη τη στιγμή μάλιστα ο πρωθυπουργός βρισκόταν είχε εισέλθει στην αίθουσα προκειμένου να παρακολουθήσει την ομιλία του κ. Ντιμιτρόφ.

«Η συμφωνία των Πρεσπών σφραγίζει το δρόμο για την ένωση και συμφιλίωση των Κρατών. Για

τη φιλία μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας», σημείωσε ο κ. Ντιμιτρόφ. Μάλιστα θέλοντας να ελαφρύνει στην αρχή το κλίμα είπε πως το πρωί επισκέφθηκε το ναό του Απόλλωνα και πως βλέπει ένα καλύτερο μέλλον για τις δύο χώρες.

«Από την πρώτη φορά που ήρθα στη χώρα σας το 2011 νοιώθω ότι πλέον έχω περισσότερους φίλους», τόνισε ο κ. Ντιμιτρόφ. «Επιλέξαμε το δύσκολο μονοπάτι. Το πιο εύκολο ήταν να μην αγγίξουμε το πρόβλημα. Το έκαναν πολλοί πολιτικοί και στις δύο χώρες. Ξοδέψαμε πολιτικό κεφάλαιο για να κάνουμε κάτι ώστε να χτιστεί μία φιλία. Για να φθάσει σε αυτή πρέπει πρώτα να χτιστεί εμπιστοσύνη. Πρέπει πρώτα να είσαι σε θέση να καταλαβαίνεις τι θέλει ο άλλος, να τον σέβεσαι και από εκεί και μετά να οικοδομήσεις».

Όπως σημείωσε «για να επιλύσεις ένα πρόβλημα ακατανόητο πρέπει να είσαι περισσότερο ξεροκέφαλος απ’ το ίδιο το πρόβλημα. Πρέπει να είσαι δημιουργικός και να έχεις μεγάλη υπομονή. Υπό τη ηγεσία του Αλέξη και του Ζόραν τα καταφέραμε. Σκεφτήκαμε μακροπρόθεσμα και τις ωφέλειες των λαών μας. Όχι την πολιτική νίκη της στιγμής. Σκεφτήκαμε τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές».

Μάλιστα σημείωσε πως η συμφωνία είναι μία ιστορική στιγμή, κάτι που του έγινε ακόμα πιο σαφές στην πρόσφατη Σύνοδο για την Ασφάλεια στο Μόναχο όπου «όλα τα κράτη παραδέχθηκαν ότι έγινε κάτι πολύ μεγάλο φέτος στα Βαλκάνια».

Ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε πως πλέον οι δύο πλευρές πρέπει να μιλήσουν περισσότερο για το δεύτερο κομμάτι της συμφωνίας που αφορά τη στρατηγική συνεργασία. «Αναλωθήκαμε τόσο πολύ στο όνομα και τα παράγωγα και το αφήσαμε λίγο στο περιθώριο. Πρέπει να δούμε το εμπόριο μας, τις υπηρεσίες μας και πως μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό καλωσόρισε την πρόσφατη, πρώτη επίσκεψη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά προκειμένου να ξεκινήσει συνεργασία στο μέτωπο των τηλεπικοινιών.

«Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος μας με συναλλαγές 1 δισ ευρώ. Έλληνες επιχειρηματίες έρχονται και αναζητούν ευκαιρίες. Επίσης δρομολογούμε συνεργασία στην ασφάλεια που μέχρι τώρα ήταν κάτι το ακατανόητο. Είμαι ευγνώμων στον πρωθυπουργό Τσίπρα που τόλμησε».

"It really feels special to be proud of what we have achieved." - Nikola Dimitrov, Minister of Foreign Affairs, North Macedonia #delphi_forum pic.twitter.com/tuolXEOqtg

— DEF (@delphi_forum) March 1, 2019

Νωρίτερα, το newmoney.gr μετέδιδε:

Ενδεχόμενο ζήτημα «ελληνικών υποχρεώσεων», αλλά ελληνική «εσωτερική υπόθεση και θέμα ελληνικής συζήτησης», χαρακτήρισε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε αποκλειστική συνέντευξή του στoν ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά, το δημοσίευμα του BBC για υποτιθέμενη ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.

«Ζω και αναπνέω τη συμφωνία των Πρεσπών εδώ και μήνες… Επίσης μερικές φορές τη βλέπω στα όνειρά μου. Έτσι βλέπω ολοζώντανο το άρθρο 4, παράγραφος 3 της συμφωνίας, που λέει ότι συμφωνήσαμε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου. Το άρθρο του BBC και τα ζητήματα που ήγειρε είναι κάτι για τον ελληνικό εσωτερικό πολιτικό διάλογο, ίσως είναι ζήτημα διεθνών υποχρεώσεων, αλλά δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο για εκεί που θέλουμε να πάμε, δηλαδή για το ότι ανοίξαμε μια νέα σελίδα, ξεκλειδώσαμε μια τεράστια δυναμική φιλίας και συνεργασίας, για μας να εμπλακούμε σε μια τέτοια συζήτηση. Αυτό θα πρέπει να είναι θέμα ελληνικής συζήτησης» σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Δείτε τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ:

Ερωτηθείς για το εάν η Βόρεια Μακεδονία νοιώθει πως υπάρχει στην Ελλάδα μια «βορειομακεδονική μειονότητα» που υποχρεούται να την προστατεύσει, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ επέμεινε ότι «και οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, συμφωνήσαμε ότι δεν θα παρεμβαίνουμε σε αυτά τα ζητήματα, στις εσωτερικές μας υποθέσεις, έτσι πρέπει να το σεβαστούμε, και αυτό είναι μέρος του Συντάγματός μας τώρα επίσης».

«Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά αυτή τη συμφωνία, εργαστήκαμε σκληρά για να το πετύχουμε, και θα κάνουμε... είμαστε προσηλωμένοι στο να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αυτά που συμφωνήσαμε. Όπως είπα, αυτό είναι ζήτημα για διάλογο εδώ... Έχουμε πολλά να κάνουμε σε άλλους τομείς.

Χθες, συνέχισε ο κ. Ντιμιτρόφ, είχαμε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για να συζητήσουμε την οικονομική συνεργασία, ένας αυξανόμενος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων έρχονται ψάχνοντας για ευκαιρίες. Ακόμα και ορισμένες επενδύσεις έχουν ανακοινωθεί. «Είχαμε τον υπουργό κ. Νίκο Παππά νομίζω για την πρώτη επίσκεψη αφότου η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ. Συζητήσαμε τη μείωση των τελών περιαγωγής, ώστε η επικοινωνία να γίνει φθηνότερη. Διασυνοριακή συνεργασία, συνεργασία σε θέματα ασφαλείας, έχουμε τόσα πολλά να κάνουμε» σημείωσε.

Όσον αφορά την ονομασία για «Μακεδονία του Ίλιντεν» και εάν ήταν ελληνική πρόταση, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ αρκέστηκε να απαντήσει ότι «αυτή η πρόταση ήρθε ουσιαστικά μέσα από την πίεση να βρούμε μία διέξοδο. Ήταν στο Σούνιο, ώστε να βρούμε κάτι που έχει βαθύ νόημα για εμάς και να μην έχει σημασία για εσάς. Έτσι φτάσαμε σε αυτό».

Ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι η συμφωνία των Πρεσπών ουσιαστικά «έκλεισε» στη Νέα Υόρκη - μάλλον το Μάιο. «Είχαμε μία συνάντηση μετά τη Νέα Υόρκη στις Βρυξέλλες. Βασικά στη Νέα Υόρκη είχαμε έλθει σε συνεννόηση για τα σημεία κλειδιά, αλλά ήταν προφορική συνεννόηση» διασαφήνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα