Νταβός: Στρατός και σκοπευτές προστατεύουν τους πλούσιους και ισχυρούς του πλανήτη

Η επίτευξη της ασφάλειας 2.500 πολιτικών και εκπροσώπων της οικονομικής και επιχειρηματικής ελίτ δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση. Πόσο μάλλον η ασφάλεια 70 ηγετών κρατών και κυβερνήσεων που ισοδυναμεί με πραγματικό εφιάλτη.

Αυτό αποτελεί και το σημείο – κλειδί κάθε χρόνο για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο χιονισμένο Νταβός που διαρκεί τέσσερις ημέρες και αυτή τη φορά θα έχει ως κεντρικούς ομιλητές μεταξύ άλλων, ηγέτες όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Εμανουέλ Μακρόν ή ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντα Μόντι.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι εμφανή στο Νταβός και

έτσι πρέπει να είναι. Οι στρατιώτες και οι ελεύθεροι σκοπευτές περιπολούν χωρίς καμιά διακριτικότητα στους δρόμους και οι έλεγχοι ασφαλείας πραγματοποιούνται σε όλη την πόλη – σε όλες τις μεταφορές, σε όλους τους χώρους εκτός των ξενοδοχείων που θα φιλοξενήσουν τους υψηλούς συμμετέχοντες εκτός των ξενοδοχείων, στους χώρους του Φόρουμ και κυρίως στο κεντρικό συνεδριακό κέντρο.

Την εποπτεία έχουν οι αρχές του ελβετικού κρατιδίου Canton of Grisons, ωστόσο μπορούν να ζητήσουν τη συνδρομή δυνάμεων της αστυνομίας εκτός του κρατιδίου, καθώς και των Ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν τεθεί σε ισχύ για το φετινό Φόρουμ έχουν κοστολογηθεί στα 9 εκατ. ελβετικά φράγκα ή 9,37 εκατ. δολάρια.

Από αυτά, τα 8 εκατ. φράγκα διατίθενται από το Canton of Grisons (2 εκατ. φράγκα), την κοινότητα του Νταβός (1 εκατ. φράγκα), το WEF (2 εκατ. φράγκα) και το κράτος της Ελβετίας (3 εκατ. φράγκα). Το 1 εκατ. που απομένει συνήθως μοιράζεται στους παραπάνω.

Αυτό είναι το κόστος σε φυσιολογικές συνθήκες, ενώ αν το επίπεδο απειλής αυξηθεί στο επίπεδο 2, το κόστος αυξάνεται δραστικά και ακόμα πιο πολύ σε επίπεδο απειλής «3».
Κοστίζει ακόμα περισσότερο αν επιστρατευτούν και οι ένοπλες δυνάμεις.

Προηγούμενες χρονιές που είχε συμβεί αυτό, το κόστος είχε ανέλθει στα 28 εκατ. ελβετικά φράγκα.

Δεν είναι γνωστός ο αριθμός των αστυνομικών που συμμετέχουν στην προστασία του Νταβός, ωστόσο το ομοσπονδιακό συμβούλιο του Canton of Grisons, ενέκρινε τη συμμετοχή 5.000 στρατιωτών, σημειώνει το CNBC, επικαλούμενο πηγές.

Περιορισμένη είναι η πρόσβαση στο κεντρικό κτήριο του WEF, το Congress Center αλλά και σε διάφορες περιοχές γύρω από τα ξενοδοχεία του Νταβός, συμπεριλαμβανομένου και του Μπελβεντέρε, του Χίλτον και του Ιντερκοντινένταλ.


Περιορισμένη είναι η πρόσβαση και στο ελικοδρόμιο, το μουσείο Kirchner και την εκκλησία St. Theodul στο κέντρο του Νταβός. Μπορούν να μπαίνουν μόνον οι κάτοικοι του Νταβός, οι επισκέπτες, το προσωπικό του WEF και οι διαπιστευμένοι εκπρόσωποι του Τύπου.

Επίσης, οποιοσδήποτε μπαίνει ή παραμένει μέσα στα όρια της κοινότητας του Νταβός είναι υποχρεωμένος να επιδεικνύει ταυτότητα ανά πάσα ώρα και στιγμή, ενώ γίνονρται εξονυχιστικές έρευνες σε ρούχα και οχήματα.

Περιορισμοί υπάρχουν και στον εναέριο χώρο, καθώς απαγορεύονται τα drones και τα αλεξίπτωτα, ενώ υπάρχει αυξημένος έλεγχος από εναέρια μέσα ασφαλείας.
Η οποιαδήποτε εκδήλωση, όπως επίδειξη, καλλιτεχνική δραστηριότητα και θεατρικές παραστάσεις πρέπει να έχουν εξασφαλίσει ειδική άδεια, αλλιώς θα επιβάλλεται πρόστιμο..

Ο μεγάλος φόβος είναι φυσικά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, κυρίως από πλευράς του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους που έχει αναλάβει την ευθύνη μιας μακράς σειράς επιθέσεων στην Ευρώπη.

Η επιτροπή του WEF σημειώνει ότι η πιο πιθανή απειλή «έρχεται υπό μορφή επιθέσεων που απαιτούν ελάχιστο υλικοτεχνικό σχεδιασμό και που πραγματοποιείται από μεμονωμένα άτομα ή από μικρές ομάδες», καθώς και ότι οι δράστες μιας τέτοιας επίθεσης «πιθανότατα θα είναι ακραία στοιχεία που ζουν στην Ελβετία».

Keywords
Τυχαία Θέματα