Ντάισελμπλουμ: Τα κράτη-μέλη ευθύνονται για τα δημοσιονομικά τους προβλήματα

Τάχθηκε υπέρ της «μεταφοράς» ορισμένων αποφάσεων από τα εθνικά κοινοβούλια σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωζώνης είναι αυτές που έχουν «την πραγματική ευθύνη» για τους προϋπολογισμούς, τα κοινωνικά μέτρα και άλλες οικονομικές πολιτικές, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Ντάισεμπλουμ υπογράμμισε ότι κράτη της Ευρωζώνης – χωρίς να αναφερθεί σε κάποιον συγκεκριμένα – θα πρέπει να ακολουθούν πολιτικές που στηρίζονται στους κανόνες που έχουν τεθεί.

«Τα

μεγαλύτερα προβλήματα στην Ευρωζώνη οφείλονται στις εφαρμοζόμενες εθνικές πολιτικές και όχι στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», εκτίμησε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Προσέθεσε, πάντως, ότι αρκετές χώρες ευθυγραμμίζονται με τους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου, ενώ εκτίμησε ότι εάν ο έλεγχος γίνει περισσότερο «κεντρικός» τότε η ΕΚΤ θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει.

«Το να υπάρξει μεταφορά αρκετών δικαιοδοσιών από τα εθνικά κοινοβούλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα ήταν θετικό και θα βοηθούσε να επιτευχθούν οι βασικοί στόχοι», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Keywords
Τυχαία Θέματα