Ενέκρινε την τεχνική συμφωνία το Eurogroup

Του ανταποκριτή μας, Ιωάννη Αντύπα

Η πιο γρήγορη συμφωνία αναφορικά με την Ελλάδα επετεύχθη στο σημερινό Eurogroup, καθώς εγκρίθηκε το λεγόμενο Staff level agreement για την τρίτη αξιολόγηση. Η έγκριση της συμωνίας από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης εθεωρείτο βέβαιη καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, ελπίζοντας στις αρχές του 2018 να ξεκινήσει η συζήτηση για θέμα του ελληνικού χρέους.

Μια διαδικασία, η οποία

παρά την αισιοδοξία της Αθήνας μόνο εύκολη δεν διαφαίνεται καθώς το Βερολίνο επιμένει ότι όποια συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει «εάν κριθεί απαραίτητο», μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Πλέον, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ψηφίσουν για την εκλογή του επόμενου προέδρου του Eurogroup.

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια στις Βρυξέλλες για το ποιος θα λάβει το χρίσμα του επόμενου προέδρου της Ευρωομάδας μετά τη ψηφοφορία των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. Αν και το φαβορί ως τώρα είναι ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, σοσιαλιστής, κανείς δεν ξεγράφει ούτε τον Λουξεμβούργιο Πάολο Γκραμένια ή τον Σλοβάκο Πέτερ Καζιμίρ. Η Λετονή Ντάνα Οζόλα φαίνεται να μην έχει επαρκή υποστήριξη.

Ο Πορτογάλος σοσιαλιστής φαίνεται να έχει υποστήριξη των χωρών του Νότου, οι οποίες είναι αρκετές ψήφοι, και παράλληλα έχει το προτέρημα πως οι Χριστιανοδημοκράτες (του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) έχουν αυτή τη στιγμή σχεδόν όλες τις κορυφαίες Ευρωπαϊκές θέσεις.

Γερούν Ντάισελμπλουμ: Εξαιρετική η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας

Πιο χαλαρός από ποτέ και με διάθεση για αστεϊσμούς, μιας και αυτό είναι το τελευταίο Eurogroup του οποίου θα προεδρεύσει, προσήλθε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Είμαστε χαρούμενοι που υπήρξε η τεχνική συμφωνία θεσμών και Ελλάδας και μάλιστα εγκαίρως. Είναι εξαιρετικό, και δείχνει ότι όλοι δούλεψαν σκληρά καθώς επίσης ότι υπήρξαν πολλές δεσμεύσεις. Είμαι ευχαριστημένος γι αυτό», δήλωσε ερωτηθείς για τη χώρα μας.

Όπως σημείωσε σήμερα θα ενημερώσει την Ευρωομάδα για τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να θεσπίσει η ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, όπως και την διαδικασία λήψης αποφάσεων που θα ακολουθήσει από τα εθνικά Κοινοβούλια και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Ερωτηθείς σχετικά ο Πρόεδρος του Eurrogroup υπογράμμισε ότι τα θέματα του μεγέθους της επόμενης δόσης όπως και το αν θα σπάσει σε υποδόσεις όπως έχει γίνει στο παρελθόν θα απασχολήσει την Ευρωομάδα σε μελλοντική φάση. «Είναι πολύ νωρίς ακόμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στις ερωτήσεις που δέχθηκε ο κ. Ντάισελμπλουμ βέβαια κυρίαρχησαν αυτές για τους 4 υποψήφιους και το διάδοχο του. Για τον τελευταίο σχολίασε πως η μεγαλύτερη του πρόκληση θα είναι «να διατηρήσει ενωμένη την Ευρωζώνη, αφού μόνο έτσι λαμβάνουμε αποφάσεις».

Μοσκοβισί: Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο

«Πρωτοφανή» χαρακτήρισε τη βούληση για ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης από τις ελληνικές αρχές ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup, ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως αναφορικά με την Ελλάδα, θα ενημερώσει τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για τη τεχνική συμφωνία στην Αθήνα και για το τι έπεται.

Ο Επίτροπος προέβλεψε στη συνέχεια πως το τρίτο μνημόνιο θα ολοκληρωθεί σε εννέα μήνες και οι διαπραγματεύσεις για τα μέτρα που θα πρέπει να θεσμοθετήσει η Ελλάδα θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί στις αρχές του καλοκαιριού.

Ολόκληρη η δήλωση του Πιέρ Μοσκοβισί για την Ελλάδα:

«Στο σημερινό Eurogroup, θα ενημερώσω τους υπουργούς για τη τεχνική συμφωνία όσον αφορά την τρίτη αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Η συμφωνία ήρθε μετά από μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των ελληνικών αρχών και όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών οργάνων. Υπήρξε και υπάρχει σαφής βούληση να εξεταστεί η διαδικασία αυτή ομαλά και αποτελεσματικά και να ολοκληρωθεί εγκαίρως. Πρωτοφανές. Παράλληλα, είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τα προαπαιτούμενα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες πριν την Ευρωομάδα. Αυτό που θα πω είναι ότι συνολικά τα νέα είναι εξαιρετικά και πολύ ενθαρρυντικά Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε λιγότερο από εννέα μήνες και οι βασικές συζητήσεις για το μέλλον -συμπεριλαμβανομένου του χρέους και της παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα- θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Έτσι, η ταχεία πρόοδος που σημειώσαμε σε αυτή τη φάση καταδεικνύει τα επόμενα βήματα. Επίσης, στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές ότι τα πράγματα κινούνται θετικά στην Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα