Νίξον (WSJ): Τσίπρας και Σόιμπλε οι μεγάλοι νικητές του Eurogroup

Τον Αλέξη Τσίπρα και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βλέπει ως νικητές του προχθεσινού Eurogroup ο αρθρογράφος της Wall Street Journal, Σάιμον Νίξον.

Όπως υποστηρίζει στο άρθρο του, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατάφερε για ακόμα μία φορά να διαφυλάξει την εκλογική βάση του από τις περικοπές, οι όποιες εδώ και καιρό το ΔΝΤ επιμένει ότι είναι απαραίτητες για να θέσουν

τα οικονομικά της Ελλάδας σε βιώσιμη βάση.

Η συμφωνία θα δώσει στην Ελλάδα μια πολυπόθητη περίοδο σταθερότητας και αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, καθώς η κυβέρνηση αποπληρώνει τις καθυστερούμενες οφειλές της και οι τράπεζες αποκτούν πρόσβαση σε φθηνότερη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παράλληλα, η Αθήνα έχει δεσμευτεί πως θα προχωρήσει σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό της περιβάλλον και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη, με τις αλλαγές αυτές να αφορούν μεταξύ άλλων με τον τρόπο που οι τράπεζες διαχειρίζονται τα επισφαλή δάνεια, το σύστημα πρόνοιας και το φορολογικό σύστημα, αναφέρει ο αρθρογράφος.

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας με αυτή την συμφωνία αγοράζει χρόνο προκειμένου να ξεκινήσει τη δική του πιο σταδιακή διαδικασία μεταρρυθμίσεων. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι έχοντας εξασφαλίσει αυτή τη συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν πίσω από την κληρονομιά των προκατόχων τους.

Κατά τον Νίξον η τύχη της Ελλάδας βρίσκεται πλέον στα χέρια της Αθήνας. Η Ευρωζώνη έχει επανειλημμένα δείξει ότι διαθέτει εντυπωσιακά αποθέματα πολιτικής βούλησης: όχι μόνο τη βούληση των οφειλετών, όπως οι Έλληνες, αλλά και τη βούληση των πιστωτών, οι οποίοι ήταν απρόθυμοι να διακινδυνεύσουν το μεγάλο κόστος και την αναπόφευκτη πολιτική αναταραχή από μια διάλυση της Ευρωζώνης την ώρα μάλιστα που πλανιέται η απειλή του Brexit.

Η συμφωνία είναι επίσης μια μερική νίκη για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κατάφερε να πετύχει την αναβολή λεπτομερών αποφάσεων για την ελάφρυνση του χρέους για μετά τις γερμανικές εκλογές το 2018, ενώ ταυτόχρονα να εξασφαλίσει ότι η όποια ελάφρυνση του χρέους θα συνεχίσει να εξαρτάται από την πλήρη συμμόρφωση της Αθήνας με το πρόγραμμά της.

Τέλος, ο αρθρογράφος αναφέρει πως η συμφωνία αποτελεί ήττα για το ΔΝΤ, το οποίο φαίνεται και πάλι να υποχώρησε στην πίεση των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης δίνοντας την ευλογία του σε αδύναμες συμφωνίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα