Νίκη «ορόσημο» της Airbnb κατά της πόλης της Νέας Υόρκης

Η Airbnb Inc. και άλλες εταιρείες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης κατοικιών δεν είναι αναγκαστικό να συμμορφώνονται με νόμο της Νέας Υόρκης, ο οποίος τους υποχρεώνει να δημοσιεύουν τα στοιχεία του ενοικιαστή έως ότου επιλυθεί δικαστικά το θέμα αυτό, δίνοντας έτσι στην εταιρεία απαλλαγή από έναν κανόνα που απειλούσε να μειώσει κρατήσεις στην πόλη κατά το ήμισυ.

Ο Αμερικανός περιφερειακός δικαστής

Paul Engelmayer ενέκρινε την Πέμπτη αίτημα της Airbnb και της HomeAway Inc. για προσωρινή απαλλαγή από το διάταγμα της πόλης, η οποία επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ στις 2 Φεβρουαρίου. Αποφάνθηκε ότι οι εταιρείες είναι πιθανό να κερδίσουν τον ισχυρισμό τους ότι ο νόμος παραβιάζει τη συνταγματική απαγόρευση παράλογων αναζητήσεων και κατασχέσεων.

Τα μέλη του Συμβουλίου της Νέας Υόρκης ψήφισαν τον Ιούλιο 45-0 για να περιορίσουν την ενοικίαση των διαμερισμάτων τους στους τουρίστες - μια πρακτική που η πόλη υποστηρίζει αυξάνει τα ενοίκια και διαταράσσει τις γειτονιές, επειδή τα βραχυπρόθεσμα ενοίκια μπορούν να είναι πιο επικερδείς από τις μακροπρόθεσμες μισθώσεις.

Σύμφωνα με το νόμο, η Airbnb και παρόμοιες εταιρείες πρέπει να μεταβιβάζουν στην πόλη τα ονόματα και τις διευθύνσεις των ενοικιαστών και να αναφέρουν αν τα ενοίκια είναι για ένα ολόκληρο διαμέρισμα ή για ένα δωμάτιο - αποκαλύψεις που θα βοηθούσαν την πόλη να επιβάλει το νόμο καθιστώντας παράνομο για τους περισσότερους ιδιοκτήτες να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα για λιγότερο από 30 ημέρες.

Η απόφαση είναι «μια τεράστια νίκη για την Airbnb και τους χρήστες της, συμπεριλαμβανομένων των χιλιάδων νεοϋορκέζων που κινδυνεύουν από παράνομη επιτήρηση και χρησιμοποιούν την Airbnb για να τα βγάλουν πέρα», δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας Liz DeBold Fusco. «Το δικαστήριο σήμερα αναγνώρισε τη θεμελιώδη σημασία των συνταγματικών δικαιωμάτων της Νέας Υόρκης στην ιδιωτικότητα και την ιερότητα των δικών τους σπιτιών», πρόσθεσε.

Η Airbnb αντιμετωπίζει αντίσταση από τις αρχές στο Άμστερνταμ, τη Σάντα Μόνικα, την Καλιφόρνια και το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, μεταξύ άλλων δημοφιλών τουριστικών προορισμών. Ο νόμος της Νέας Υόρκης θα μπορούσε να δώσει στους σκεπτικιστές της Airbnb σε ολόκληρο τον κόσμο μια στρατηγική για να αντιγράψουν καθώς επιδιώκουν να περιορίσουν την επιρροή της εταιρείας.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Bill de Blasio είπε ότι η πόλη της Νέας Υόρκης θα επικρατήσει τελικά στην υπόθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα