Νέος γύρος συγκέντρωσης στο λιανεμπόριο προ των πυλών

Η τάση συγκέντρωσης που ξεκίνησε στο λιανεμπόριο τα χρόνια της κρίσης αναμένεται να συνεχιστεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που συμμετείχαν στο συνέδριο CEO Forum 2017: Στρατηγικές ανάπτυξης σε αβέβαιους καιρούς», καθώς φοβούνται πως το χαμηλό διψήφιο ποσοστό υποχώρησης του τζίρου που καταγράφεται τους πρώτους μήνες της χρονιάς θα συνεχιστεί και τους επόμενους.

Με την αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων να καταγράφει χαμηλό διψήφιο ποσοστό υποχώρησης από τις αρχές του έτους,

τάση η οποία σύμφωνα με τις "Κασσάνδρες” του κλάδου θα διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, η "αγορά” τζίρου από μικρότερες αλυσίδες, αλλά κυρίως η ενίσχυση της θέσης τους σε δραστηριότητες, όπως του κρεοπωλείου, του αρτοποιείου, του ιχθυοπωλείου, κ.ά., αποτελεί μονόδρομο για τον κλάδο.

Αξιοσημείωτη ήταν η τοποθέτηση του κ. Αριστοτέλη Παντελιάδη (μεσαίος στη φωτ.), επικεφαλής της Metro ΑΕΒΕ (My Market, Metro Cash & Carry) ο οποίος προέβλεψε ότι την επόμενη τριετία «οι μικρές και μικρομεσαίες αλυσίδες θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται υπό πίεση». Απαριθμώντας ο ίδιος 90 ονόματα αλυσίδων που πλέον δεν υπάρχουν ο κ. Παντελιάδης εκτίμησε ότι η τάση συγκέντρωσης θα συνεχίσει αμείωτη. Ερωτηθείς πάντως για τη δική του εταιρεία τόνισε πως «κανείς δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια σε αυτή τη διαδικασία συγκέντρωσης. Είμαστε ανοικτοί, αλλά δύσκολοι και επιλεκτικοί».

Από την πλευρά του κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας (δεξιά στη φωτ.), πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας και Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), εξέφρασε την εκτίμηση πως στην εγχώρια αγορά θα παραμείνουν μόνο πέντε αλυσίδες, εκ των οποίων οι δύο θα είναι νέες είσοδοι, ενώ σημείωσε, πως ακόμη δεν έχουμε δει πόλεμο τιμών στην Ελλάδα.

Μεγαλύτερη στροφή των αλυσίδων του λιανεμπορίου στις αγορές τροφίμων και εστίασης που σήμερα έχουν μικρό μερίδιο έναντι των μεμονωμένων καταστημάτων τροφίμων, βλέπει ο διευθύνων σύμβουλος του πολυεθνικού ομίλου Ahold Delhaize που στην Ελλάδα έχει παρουσία μέσω της ΑΒ Βασιλόπουλος. Ο κ. Ντικ Μπόερ (αριστ. στη φωτ.), κεντρικός καλεσμένος στο συνέδριο CEO Forum 2017: Στρατηγικές ανάπτυξης σε αβέβαιους καιρούς» στην Αθήνα τόνισε πως «πρόκειται για μία τάση παγκόσμια, ειδικά σε ό,τι αφορά την εστίαση.

Το γεγονός φαίνεται να πιστοποιεί και έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Ειδών (ΙΕΛΚΑ) που παρουσίασε ο καθηγητής κ. Γ. Δουκίδης στο CEO Forum, σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές στην Ελλάδα αγοράζουν έτοιμο από τα σούπερ μάρκετ μόλις ένα στα επτά κύρια γεύματα της εβδομάδας, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης. Εκτιμάται ότι η «πίτα» της συγκεκριμένης αγοράς, όπου κυριαρχούν μεμονωμένα καταστήματα (αρτοποιεία, ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, κ.ά), φθάνει τα 12,7 δισ ευρώ, δηλαδή 1,7 δισ. ευρώ περισσότερο από το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων που τζιράρουν 11 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα