Νέο πλαίσιο λειτουργίας και αδειοδότησης για τις ΑΠΕ - Όλες οι αλλαγές

Της Ελένης Στεργίου

Με την επιβολή ειδικού τέλους 3% στους παραγωγούς ΑΠΕ επιχειρεί το υπουργείο Ενέργειας να αντιμετωπίσει το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο "Νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή ηλεκτρισμού

και θερμότητας υψηλής απόδοσης - Διατάξεις για το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των κλάδων προμήθειας και διανομής στην αγορά του φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις" αλλάζει τον τρόπο αμοιβής των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ καθώς θεσπίζονται Τιμές Αναφοράς, και καταργούνται οι εγγυημένες τιμές, με βάση και τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. Εξαιρούνται τα οικιακά φωτοβολταϊκά και οι πολύ μικρές μονάδες άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ, καθώς και οι σταθμοί ΑΠΕ που θα αποζημιώνονται βάσει διαγωνιστικής διαδικασίας με βάση την υποβολή προσφορών.

Το σύστημα του net metering (ενεργειακός συμψηφισμός) επεκτείνεται και στην εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών και άλλης μορφής μικρών έργων ΑΠΕ και ΣΗΘΤΑ, αλλά για το πλεόνασμα της ενέργειας που θα εγχέεται στο σύστημα χωρίς αποζημίωση για τον αυτοπαραγωγό, οι προμηθευτές ηλεκτρισμού θα καταβάλουν μία αποζημίωση υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, στόχος του ν/σ είναι η δημιουργία ενός δίκαιου, ξεκάθαρου, σταθερού και μακροχρόνιου θεσμικού πλαισίου για τις ΑΠΕ με τη στήριξή τους να γίνεται μέσω αγορακεντρικών μηχανισμών ώστε να διασφαλίζεται η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω του ΕΤΜΕΑΡ. Στο άρθρο 23 γίνεται λόγος για τις δύο νέες πηγές εσόδων για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Μέρος των εσόδων προέρχεται από τη συμμετοχή των εκπροσώπων φορτίου στην προημερήσια αγορά, ενώ οι προμηθευτές θα αναλάβουν και κόστος που σχετίζεται με το ΕΤΜΕΑΡ.

Οι προμηθευτές θα καταβάλουν υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού αποζημίωση για τη διαφορά μεταξύ της οριακής τιμής στη χονδρική αγορά και της ΟΤΣ που θα διαμορφωνόταν αν δεν εισέρχονταν οι ΑΠΕ στο Σύστημα.

Παράλληλα, όλοι οι παραγωγοί ΑΠΕ επιβαρύνονται με ειδικό τέλος 3% επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης της ενέργειας στον Διαχειριστή του Συστήματος, υπέρ του ειδικού λογιαριασμού. Εξαίρεση προβλέπεται για τα ΑΠΕ σε κτίρια και ορισμένες άλλες κατηγορίες.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει στις αρμόδιες επιτροπές αύριο και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα