Νέα «τρύπα» 100 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα τον Αύγουστο

Του Κωστή Πλάντζου

Υστέρηση -για δεύτερο συνεχόμενο μήνα- εμφανίζουν οι εισπράξεις φόρων, δημιουργώντας ανησυχίες για το αν θα επιτευχθεί ο απαιτητικός στόχος του β΄εξαμήνου για εισπράξεις 30 δισ. ευρώ συνολικά από τον Ιούλιο έως τον Ιανουάριο.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν ότι τα καθαρά φορολογικά έσοδα του Αυγούστου εμφανίζουν υστέρηση κατά 65 εκατ. ευρώ. Ωστόσο μειωμένες έναντι του στόχου ήταν και οι επιστροφές φόρου που επέστρεψε στους φορολογουμένους το κράτος, κατά 30 εκατ. ευρώ. Αυτό δείχνει ότι τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα που κατάφερε να συλλέξει το δημόσιο

από φόρους τον Αύγουστο είχαν υστέρηση έναντι του στόχου του προϋπολογισμού κατά περίπου 95 εκατ. ευρώ.

Η υστέρηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην υστέρηση κατά 316 εκατ. του Ιουλίου, ξεπερνώντας έτσι τα 410 εκατ. ευρώ στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. Καθώς στο α΄εξάμηνο υπήρχε υπέρβαση εισπράξεων κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ, το «μαξιλαράκι ασφαλείας» περιορίστηκε σχεδόν στο μισό μέσα σε δύο μήνες. Ωστόσο στο α΄εξάμηνο ο στόχος είσπραξης ήταν μόλις 21 δισ. ευρώ (εισπράχθηκαν τελικώς 22 δισ. ευρώ) ενώ στο β΄ εξάμηνο ήταν πολύ υψηλότερος και φτάνει στα 31 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών τόνιζαν πάντως ότι τον Αύγουστο δεν εισπράχθηκε η πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ, η οποία είχε προϋπολογιστεί. Υποστηρίζουν ότι η υστέρηση που παρατηρείται θα καλυφθεί, καθώς υπολογίζουν ότι τον Σεπτέμβριο θα πληρωθούν 738 εκατ. ευρώ για α΄δόση ΕΝΦΙΑ.

Στην πράξη όμως η είσπραξή τους δεν μπορεί να θεωρείται αυτονόητη. Χθεσινά στοιχεία της ΓΓΔΕ έδειξαν ήδη ότι τον Ιούλιο δεν πληρώθηκε το 30% της α΄δόσης του φόρου εισοδήματος. Αν τον Σεπτέμβριο παρατηρηθεί η ίδια δυστοκία στην είσπραξη της α΄δόσης του ΕΝΦΙΑ (καθώς συμπίπτει και με την β΄δόση του Φόρου Εισοδήματος) τότε τα έσοδα από ΕΝΦΙΑ μπορεί να μην ξεπεράσουν το μισό δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα μπορεί να καλυφθεί από τυχόν επιπλέον έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Εσόδων (που δεν περιλαμβάνονται στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού) ή από νέες περικοπές δαπανών.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών:

- Το γενικό σύνολο των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού για το μήνα Αύγουστο ανέρχεται σε 3.804 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 3.869 εκατ. € (μείωση κατά 65 εκατ. ευρώ ή 1,7% ). Σε σύγκριση με πέρυσι (Αύγουστος 2015) που τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 3,829 δισ. ευρώ, υπάρχει μείωση κατά 25 εκατ. ευρώ.

- Το γενικό σύνολο των εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού προ επιστροφών φόρου (ακαθάριστα έσοδα) για το μήνα Αύγουστο ανέρχεται σε 4.083 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 4,178 εκατ. ευρώ. Η υστέρηση κατά 95 εκατ. ευρώ ή 2,3% έναντι του στόχου οφείλεται στο γεγονός ότι ο στόχος περιλάμβανε και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ 2016, εκτιμώμενου ύψους 738 εκατ. ευρώ, η οποία θα εισπραχθεί τον Σεπτέμβριο. Σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2015 (γενικό σύνολο εσόδων 4.055 εκατ. ευρώ) υπάρχει αύξηση κατά 28 εκατ. ευρώ ή 1%. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το 2015, λόγω συνεχών παρατάσεων της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, σημαντικό μέρος της πρώτης δόσης αυτών των φόρων εισπράχθηκε τον Αύγουστο 2015.

- Οι επιστροφές φόρων τον μήνα Αύγουστο 2016 ανήλθαν σε 278 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 309 εκατ. ευρώ (μείωση κατά 31 εκατ. ευρώ). Τον Αύγουστο 2015 οι επιστροφές ήταν 226 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα