Νέα ρεκόρ στη Wall Street - Μέχρι που θα φτάσει ο «Αμερικάνος»;

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Μπορεί εδώ να «μύρισε» φθινόπωρο, όμως στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού το «καλοκαίρι» δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Νέες «NAFTA», αισιοδοξία στο εμπόριο με ράλι στις βιομηχανίες (βλέπε Γερμανία και DAX) και ο Dow Jones ξανά προς... τη δόξα τραβά.

Ο «πληγωμένος» από τα τερτίπια του Τραμπ βιομηχανικός δείκτης των ΗΠΑ, ο οποίος με τούτα και με κείνα στο εμπόριο είχε μείνει σχετικά πίσω φέτος σε σχέση με τον ασταμάτητο τεχνολογικό Nasdaq, κατάφερε

να ξεπεράσει (και πάλι) τις 26.000 μονάδες (έκλεισε στο 26.049,64).

Την ίδια ώρα S&P 500 και Nasdaq εξακολουθούν να βαδίζουν σε «αχαρτογράφητα νέρα», καθώς πέτυχαν νέα, συνεχόμενα ιστορικά υψηλά στις 2.896,74 και 8.017,90 μονάδες αντίστοιχα.

Τα σχόλια του Τζέρομ Πάουελ της Fed (ο οποίος στηρίζει τη σταδιακή αλλά όχι υπερβολική αύξηση επιτοκίων) είχαν ωθήσει τους δύο δείκτες σε επίπεδα ρεκόρ την Παρασκευή, διευρύνωντας σήμερα τα ισχυρά κέρδη τους μετά και τη νέα εμπορική συμφωνία στην οποία κατέληξαν ΗΠΑ-Μεξικό.

Η νέα αυτή "Εμπορική Συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού" (και όχι NAFTA καθώς δεν... αρέσει στον Τραμπ) προσέφερε αισιοδοξία στην αμερικανική αγορά και όχι μόνο, καθώς τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και ειδικά της Γερμανίας οδηγήθηκαν σε εξίσου ισχυρά κέρδη, ωθούμενα από τις βιομηχανίες, οι οποίες ωφελούνται τα μέγιστα από όποια θετική εξέλιξη στο εμπόριο.

Ως που θα φτάσει πια ο Αμερικάνος;

Ας σταθούμε όμως στον «Αμερικάνο» και τα ασύλληπτα ρεκόρ του. Εκατοντάδες χιλιάδες αναλυτές, fund managers και παράγοντες της αγοράς «σκίζουν» τα πτυχία τους μπρος σε αυτό που εκτυλίσσεται στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης (αλλά και την αμερικανική οικονομία φυσικά η οποία «καλπάζει»).

Η αγορά δείχνει να μην υπακούει πλέον σε θεμελιώδη, μακροοικονομικά, καταργώντας κάθε παραδοσιακή Τεχνική Ανάλυση, ενώ όσον αφορά τα tweets και τις αιφνιδιαστικές «τρέλες» του Τραμπ, οι επενδυτές μοιάζουν να έχουν πάθει "ανοσία".

Διεθνή οικονομικά portal, αναλυτές και επενδυτικοί οίκοι προειδοποιούν εδώ και χρόνια, καθημερινά, για το μεγάλο ΚΡΑΧ (το οποίο βέβαια μεν αναπόφευκτα θα έρθει κάποια στιγμή και θα είναι μεγάλο), ωστόσο... «ήμουν νιος και γέρασα» που λένε.

Το στόρι στη Wall Street αρχίζει να μοιάζει τρομαχτικά με τη γνωστή ιστορία του βοσκού που φώναζε συνεχώς για λύκο, ο οποίος τελικά ήρθε όταν πλέον δεν τον πίστευε κανείς.

Το σίγουρο είναι πως όποτε έρθει η επόμενη διόρθωση θα είναι εξαιρετικά ισχυρή.

Πολλοί αναλυτές πάντως συμφωνούν πως οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών παραπέμπουν μεν σε "φούσκα", ωστόσο υπάρχει ακόμη αρκετό "καύσιμο", με πολλούς να μιλούν ακόμη και για περιθώρια κέρδους 10 με 15%.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή «no bet» είναι η σοφότερη αυτή τη στιγμή, καθώς ούτε να αγοράσεις και να κάνεις διακράτηση μπορείς φυσικά, με τέτοιο μεγάλο ρίσκο, αλλά ούτε αξίζει να κοντράρεις μία τόσο δυνατή τάση.

Tί θα γίνει όμως όταν όλοι αυτοί οι εκατοντάδες χιλιάδες πάμπλουτοι επενδυτές, ζητήσουν να ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους... και λόγο αλλαγής της ψυχολογίας, οι αγοραστές αποφασίσουν να εμφανιστούν στις "δίκαιες αποτιμήσεις", οι οποίες είναι σε τιμές τουλάχιστον 20% πιο κάτω από τις τρέχουσες; Είδωμεν...

Το ταμπλό

Στα ταμπλό τώρα, οι μετοχές των Caterpillar και Boeing ενισχύθηκαν κατά 2,8% και 1,2% αντίστοιχα, καθώς οι δύο εταιρείες θεωρούνται ιδιαίτερα «ευαίσθητες» σε θέματα εμπορίου, λόγω της μεγάλης τους έκθεσης στο εξωτερικό.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των General Motors και Fiat Chrysler, κλείνοντας με κέρδη 4,8% και 4,9% αντίστοιχα.

Το ελληνικό ETF GREK ενισχύθηκε κατά 2,15% κι έκλεισε στα 9,04 δολάρια.
Στήριξη στον S&P 500 προσέφεραν οι κλάδοι υλικών και τραπεζών, με την Goldman Sachs να ενισχύεται κατά 3,4%, τη Morgan Stanley να σημειώνει «άλμα» 3,7%, τη Citigroup να καταγράφει κέρδη 2,4% και την J.P. Morgan να κλείνει κατά 1,8% υψηλότερα.

Παράλληλα, η άνοδος στις μετοχές των Facebook (+1,6%), Amazon (+1,2%), Netflix (+1,6%) και Alphabet (+1,7%) ώθησαν υψηλότερα τον Nasdaq.

Εμπορεύματα/Δολάριο/Ομόλογα

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 0,3% στα 68,87 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.216 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,5% στο 1,1680 δολ. από 1,1622 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,81%.

Keywords
Τυχαία Θέματα