Νέα πρόσωπα, στο ίδιο έργο: Τεχνοκράτες και τηλεπερσόνες στην ίδια κυβέρνηση

Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ανασχηματίστηκε, μετά από αρκετή σκέψη και προετοιμασία, ώστε να δοθεί μια απάντηση στη δυσαρέσκεια των πολιτών, η οποία εκφράστηκε στις ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα, όμως, της προετοιμασίας δύσκολα πείθει ότι θα αλλάξουν πολλά πράγματα.

Η μόνη ουσιώδης αλλαγή είναι εκείνη του υπουργού Οικονομικών, όπου θα είναι ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσον ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης θα επιχειρήσει να μεταφέρει

στο κυβερνητικό του έργο κάποιες επιφυλάξεις και κρίσεις που είχε εκφράσει -σε δημόσιες ομιλίες του το τελευταίο διάστημα- επί της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, κυρίως για την έλλειψη αναπτυξιακής διάστασης.

Το ευρύτερο πλαίσιο που έχει χαραχτεί, όμως, και η γενική οπτική της κυβέρνησης δεν προδιαθέτει για αλλαγή πορείας. Το αντίθετο.

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης Σαμαρά και Βενιζέλου είναι ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική είναι “ορθή και αναγκαία” και όχι ότι την ακολουθούν “επειδή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς”.

Το πιθανότερο είναι ότι η γενικότερη κυβερνητική πολιτική δεν πρόκειται να σημειώσει στροφή. Άλλωστε η επιλογή του κ. Χαρδούβελη ενός ανθρώπου που έχει εμπειρία στη διαχείριση των σχέσεων με την Ευρώπη από τη θητεία του στις κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σημίτη, προφανώς σηματοδοτεί την σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης στην συνέπεια σε σχέση με τις ανειλημμένες δεσμεύσεις.

Η νέα κυβέρνηση μπορεί να έχει στο κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών έναν άνθρωπο με τεχνοκρατικό προφίλ ο οποίος διαθέτει την αποδοχή των εταίρων, αλλά από την άλλη σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιάζει ένα τελείως παλαιοκομματικό και πελατειακό πρόσωπο.

Είναι χαρακτηριστική η επαναφορά στο προσκήνιο παλαιοκομματικών στελεχών που έχουν γίνει περισσότερο γνωστά για τις επεισοδιακές παρουσίες τους στην τηλεόραση, παρά για τις πολιτικές παρεμβάσεις τους και την κυβερνητική τους δράση. Τέτοιες επιλογές και μάλιστα σε παραγωγικά και κρίσιμα υπουργεία, παραπέμπουν περισσότερο σε εσωκομματικό παζάρι και σε απόπειρα τακτοποίησης κομματικών λογαριασμών.

Το πιθανότερο είναι ότι θα γίνουν αρκετά ρουσφέτια και χαριστικές ρυθμίσεις το επόμενο διάστημα, ώστε να εξαγοραστούν ψήφοι και υποστήριξη οργανωμένων συμφερόντων από το κυβερνών κόμμα εν όψει των επικείμενων εκλογών.

Blogger Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου
Keywords
Τυχαία Θέματα