Νέα πετρελαϊκή βουτιά σε χαμηλό 15μηνου

Οικονομικοί τριγμοί και αυξανόμενα αποθέματα από ΗΠΑ έως και Ρωσία παρασέρνουν ακόμη χαμηλότερα στις τιμές του μαύρου χρυσού σε χαμηλά 15μηνου.

Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2019 για το Brent καταγράφει πτώση της τάξεως του -3,91% στα 57,28 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2019 για το αμερικανικό αργό υποχωρεί άνω του -5% με την

τιμή του να διαμορφώνεται στα 47,27 δολ. ανά βαρέλι.

Από τις αρχές του Οκτωβρίου, τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό έχουν απωλέσει περισσότερο από το 30% της αξίας τους, εξαιτίας της ανόδου των παγκόσμιων αποθεμάτων, με το αμερικανικό αργό να διαπραγματεύεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2017.

«Τα αυξημένα επίπεδα αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου μαζί με την επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχουν απειλήσει να αντισταθμίσουν τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ, καθώς οι αγορές επιβαρύνονται από τα δυνητικό χαλαρότερων θεμελιωδών», σχολίασε ο αναλυτής της Phillip Futures, Benjamin Lu Jiaxuan.

Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η αισιοδοξία της αγοράς παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητη εν μέσω της επικείμενης οικονομικής αβεβαιότητας, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν το ενδεχόμενο μειωμένης ζήτησης καυσίμων πέρα από το 2018».

Όπως ανακοίνωσε χθες (17/12) η αμερικανική Υπηρεσία Πληρφοριών Ενέργειας, η παραγωγή πετρελαίου στα επτά μεγάλα λεκανοπέδια σχιστολιθικού στις ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσει τα 8 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος το τέλος του έτους για πρώτη φορά.

Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2018, οι αναλυτές προβλέπουν νέα αύξηση, γεγονός που ενδέχεται να ασκήσει νέες πιέσεις στο πετρέλαιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα