Νέα γαλλο-γερμανική κόντρα για το ελληνικό χρέος

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις εκφράζουν οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας για την αναδιάρθρωση – Προσπάθεια συμβιβασμού των δύο πλευρών από τον Πιέρ Μοσκοβισί – Επιμένει στο θέμα το ΔΝΤ - «Θέμα πρεστίζ και όχι ουσίας η όλη φασαρία», εκτιμά ο Σόιμπλε

Σε νέο πεδίο κόντρας μεταξύ

των Ευρωπαίων μπορεί να μετατραπεί το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς οι προοπτικές να συμβεί κάτι τέτοιο φαίνεται ότι... σκοντάφτουν σε γερμανικές αντιρρήσεις και μάλιστα σε μία στιγμή που οι επικεφαλής των θεσμών έχουν επιστρέψει στην Αθήνα.

Μία ημέρα μετά το Eurogroup και τις εκτενείς αναφορές στο ελληνικό χρέος, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε έσπευσε να τονίσει ότι δεν «βλέπει» κάποιο λόγο για να υπάρξει βιασύνη αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Φρόντισε μάλιστα να προσθέσει ότι το κόστος εξυπηρέτησής του είναι πολύ χαμηλό, για να υπάρξει περαιτέρω μείωσή του.

«Δεν έχω κανένα επιχείρημα να προτάξω ούτε ενώπιον των Γερμανών βουλευτών ούτε των πολιτών, αναφορικά με την ανάγκη να ξεκινήσουμε ένα debate γι' αυτό το θέμα, καθώς δεν υπάρχει κάτι με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθούμε πριν από το 2025»!

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι αυτό στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθεί Ελλάδα και Ευρωζώνη είναι οι συνθήκες βάσει των οποίων θα σωθεί η ελληνική οικονομία και να αποφευχθεί ο κίνδυνος η ελληνική κυβέρνηση να πει κάποια στιγμή: «από τη στιγμή που υπάρχει ελάφρυνση του χρέους, δεν πρόκειται να κάνουμε απολύτως τίποτα άλλο».

Εντελώς διαφορετική η άποψη που εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι ανάγκη να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

«Θα πρέπει να ασχοληθούμε με το θέμα. Το ζήτημα του χρέους βρίσκεται, πλέον, στο τραπέζι και δεν θα πρέπει να διατηρούμε έπ' άπειρον την αγωνία γι' αυτό», τόνισε ο κ. Σαπέν.

Στην Ελλάδα άλλωστε δόθηκε η υπόσχεση ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της, αφού εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο «όγκο» από αυτά που συμφώνησε το καλοκαίρι, στα πλαίσια του προγράμματος στήριξης ύψους 86 δισ. ευρώ.

Αυτός που τάσσεται συνεχώς υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι άλλος από το ΔΝΤ, που όμως, διατηρεί και την πιο άτεγκτη στάση αναφορικά με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που οφείλει να λάβει η Ελλάδα.

Πάντως ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, υποστήριξε ότι Ευρωζώνη και ΔΝΤ έχουν βρει ένα σημείο συμβιβασμού, προκειμένου να υπάρξει ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

«Υπάρχει μία συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και αυτή του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και η ολοκλήρωση της δημιουργίας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και Επενδύσεων αλλά και μίας Ανεξάρτητης Αρχής διαχείρισης των Δημοσίων Εσόδων», ξεκαθάρισε σε σημερινές δηλώσεις του ο κ. Μοσκοβισί.

Παραδέχθηκε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε αρκετά θέματα και κυρίως στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων αλλά προσέθεσε ότι υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει.

Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι είναι ακόμη αρκετά νωρίς για να συζητηθεί ο ακριβής τρόπος ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς οι διαπραγματεύσεις εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Αυτό που εξετάζουν, στο παρασκήνιο, οι αρμόδιοι είναι να υπάρξει είτε μείωση κατά 50 μονάδες βάσης των επιτοκίων, είτε παράταση του χρόνου αποπληρωμής στα 50 χρόνια ή συνδυασμός και των δύο.

Ο κ. Σαπέν υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις, αλλά μάλλον απέκλεισε το ενδεχόμενο «κουρέματος», υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί κάτι το «απαγορευτικό» για ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Ήρθε, όμως, η απάντηση από τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος με τη σειρά του εκτίμησε πως «η Ελλάδα χρηματοδοτείται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα δεν καλείται σύντομα να πληρώσει κάποιο πολύ υψηλό ποσό. Το όλο θέμα είναι περισσότερο θέμα πρεστίζ και λιγότερο θέμα ουσίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα